Категорія
Новини
Дата

Нідерланди в угоді зі США планують ввести проти Китаю експортні обмеження щодо технологій – Bloomberg

Нідерланди планують запровадити нові заходи контролю за експортом обладнання для виробництва мікросхем до Китаю, потенційно узгоджуючи свої торговельні правила із зусиллями США щодо обмеження доступу Пекіна до високих технологій, пише Bloomberg із посиланням на джерела. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Угоди щодо обмежень може бути досягнуто вже наступного місяця, переговори тривають, і остаточне рішення ще не ухвалене, кажуть джерела.
  • Дії Нідерландів, які по суті кодифікують і потенційно розширять неофіційну заборону продажу деяких технологій Китаю, є кроком до нарощування зусиль США з обмеження виробництва мікросхем і військових амбіцій Пекіна.
  • Нідерланди та Японія – провідні світові постачальники обладнання, потрібного для виробництва передових напівпровідників. Нові експортні обмеження, які розглядають Нідерланди, можуть заборонити продаж обладнання, здатного виробляти мікросхеми на 14 нанометрів, або більш просунуті. Цей крок може привести голландські норми, принаймні частково, у відповідність до обмежень США, оголошених 7 жовтня.
  • Обмеження можуть вдарити по голландській фірмі ASML Holding NV, яка є одним із найважливіших у світі постачальників обладнання, потрібного для виробництва передових напівпровідників. Згідно з останнім річним звітом, минулого року на Китай припадало близько 15% виторгу фірми. Вашингтон має певний вплив на Нідерланди, оскільки ASML використовує компоненти американського виробництва. 
  • З початку жовтня американські офіційні особи пригрозили, що, якщо союзники не дотримуватимуться нових заходів експортного контролю, то США можуть заборонити продаж Китаю іноземного обладнання, що містить навіть мінімальну кількість американських технологій.

Контекст

На початку вересня адміністрація президента США Джо Байдена ввела нові обмеження на продаж деяких високотехнологічних комп’ютерних чипів із Китаю та Росії. Це усуне ризик їх використання з воєнною метою. Обмеження стосуються високоякісних моделей чипів, відомих як графічні процесори або GPU, які продають компанії Кремнієвої долини Nvidia та Advanced Micro Devices.

У жовтні стало відомо, що адміністрація президента США Джо Байдена планує оголосити про нові обмеження на доступ Китаю до напівпровідникових технологій США, пише Bloomberg із посиланням на джерела. У такий спосіб Вашингтон активізує свої зусилля щодо придушення амбіцій Пекіна та ризику для зростання сектора вартістю $550 млрд.

Правила, оприлюднені міністерством торгівлі США, забороняють постачання до Китаю цілої низки напівпровідникових технологій без ліцензії, включно з передовим обладнанням для виробництва мікросхем та передовими мікросхемами, які використовуються для штучного інтелекту й суперкомпʼютерів.

США запропонували своїм європейським партнерам ввести експортний контроль щодо Китаю на зразок тих обмежень, які ЄС уже застосовує, щоб покарати Росію за вторгнення в Україну, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Натомість США очікують укладання угоди з союзниками щодо обмеження виробництва чипів у Китаї найближчим майбутнім.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні