Категорія
Новини
Дата

Німеччина побоюється, що Росія припинить постачання газу вже у липні — Financial Times

Німецькі політики побоюються, що Росія у липні може повністю припинити постачання газу, не відновивши його після запланованих щорічних робіт на газопроводі «Північний потік». Про це пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На період з 11 до 21 липня заплановані щорічні роботи на газопроводі «Північний потік» з тимчасовим відключенням обох ліній. Раніше під час його зупинки Росія збільшувала постачання через газотранспортну систему України чи через газопровід Ямал – Європа.
  • «Є занепокоєння, що цього року вони так не зроблять. Вони уже скоротили постачання через Північний потік на 60% і не компенсували це збільшенням потоків через інші трубопроводу», – заявив член німецької бізнес-конфедерації Карстен Роллє.
  • Прессекретар міністерства економіки Німеччини заявив, що уряд перебуває в «тісному контакті з газовими трейдерами, які готуються до цієї дати», посилаючись на початок ремонтних робіт на «Північного потоку» 11 липня. За її словами, Німеччина також «тісно співпрацює з нашими європейськими партнерами, оскільки ми знаємо, що поставки газу до Франції, Італії та Австрії також скоротилися».
  • В уряді Німеччині не офіційно кажуть, що закриття «Північного потоку» на технічне обслуговування завадить планам з заповнення газових сховищ перед опалювальним сезоном. «Ситуація з постачанням і так досить жорстка, навіть без закриття «Північного потоку», – заявив один зі співрозмовників видання.
  • Зараз німецькі сховища заповнені на 58%, і уряд Німеччини хоче до 1 листопада збільшити цей показник до 90%. «Якщо до осені нам не вдасться заповнити газові сховища, ми швидко відчуємо нестачу газу. І Федеральне мережеве агентство буде змушене віддавати накази про зменшення споживання газу або навіть відключення окремих виробничих потужностей», – сказав один із керівників німецької Асоціації хімічної промисловості Йорг Ротермель.

Контекст

Німеччина планує до 2024 року відмовитися від російського газу. За даними Reuters, РФ поставила близько 55% отриманого Німеччиною газу у 2021 році та 40% у першому кварталі 2022 року. 

Генеральний директор Volkswagen AG Герберт Дісс вважає, що відмова від російського газу відбувається недостатньо швидко, щоб захистити німецького автовиробника від раптової зупинки постачання.

Наразі Європа скоротила свою залежність від російського газу приблизно до 20% від загального обсягу поставок після вторгнення в Україну з приблизно 40% раніше, за даними консалтингової компанії ICIS. Але більшість варіантів диверсифікації поставок, таких як морські вантажі скрапленого природного газу, вичерпано.

Європі необхідно готуватися до повного припинення експорту газу з РФ цієї зими, сказав очільник Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Бірол. МЕА радить урядам європейських країн вжити заходів, щоб скоротити внутрішній попит на газ і підтримати роботу атомних та вугільних електростанцій.

ЄС тимчасово повернеться до використання вугілля, щоб компенсувати скорочення поставок російського газу, заявили в Єврокомісії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні