Категорія
Новини
Дата

Німеччина веде переговори із союзниками щодо ініціативи Польщі передати ППО Patriot Україні

Німеччина обговорює із союзниками вимогу Польщі про відправлення ППО Patriot в Україну, пише Reuters. Водночас генсек НАТО Єнс Столтенберг припустив, що військовий альянс не буде заперечувати проти такого кроку.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми обговорюємо з нашими союзниками, як реагувати на пропозицію Польщі», – заявив журналістам у Берліні представник уряду Німеччини.
  • Берлін запропонував Варшаві систему Patriot для забезпечення безпеки свого повітряного простору після того, як минулого тижня в Польщі впала ракета, внаслідок вибуху загинуло двоє людей. Пізніше міністр оборони Польщі Маріуш Блащак попросив Німеччину натомість спрямувати ППО в Україну.
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що рішення про таке розгортання мають приймати окремі країни з урахуванням правил, що стосуються кінцевих користувачів. «Конкретні рішення щодо конкретних систем є національними рішеннями», – сказав він журналістам у Брюсселі.
  • «Існують угоди з кінцевими користувачами та інші речі, тому їм необхідно консультуватися з іншими союзниками. Але, зрештою, це (рішення) має ухвалюватися національними урядами», – додав він.
  • Коментарі Столтенберга пролунали після того, як міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт у четвер заявила, що розміщення німецьких Patriot за межами території НАТО вимагатиме попередніх переговорів з НАТО та союзниками.
  • Patriot виробляється американською компанією Raytheon.
  • Відповідаючи на запитання, чи ризикує НАТО стати стороною конфлікту, спрямувавши підрозділи Patriot в Україну, Столтенберг зазначив, що союзники вже доправили у Київ передове озброєння, не відправивши натовський персонал.

Контекст

Під час найбільш масованого ракетного обстрілу України 15 листопада одна з ракет впала на території Польщі поблизу українського кордону. Загинуло двоє людей. 

Премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький терміново скликав Комітет ради міністрів з питань національної безпеки і оборони в Бюро національної безпеки. Речник польського уряду повідомив, що лідери зустрічаються щодо «кризової ситуації». Він попросив не поширювати неперевірену інформацію до завершення засідання.

Ракета, яка впала в польському селі неподалік від кордону з Україною, ймовірно, була С-300, заявив 16 листопада президент Польщі Анджей Дуда. За його словами, все вказує на те, що ця ракета була випущена із системи протиповітряної оборони. «Немає жодних доказів того, що її запустила російська сторона», – сказав президент Польщі.

НАТО та низка західних лідерів закликали до ретельного розслідування інциденту. Водночас Україна заявила, що готова передати партнерам наявні докази російського сліду.

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що ракета, яка впала у вівторок у Польщі, була не українською

11 жовтня Німеччина надала Україні першу з чотирьох обіцяних систем ППО Iris-T SLM. Передача відбулася неподалік від польсько-українського кордону. За даними федерального уряду, ця зброя є найсучаснішою системою ППО Німеччини. Iris-T було розроблено німецькою збройовою компанією Diehl Defense.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні