«Газпром» звинуватив Україну у відборі транзитного газу. Оператор ГТС заявив про грубу маніпуляцію /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Газпром» звинуватив Україну у відборі транзитного газу. Оператор ГТС заявив про грубу маніпуляцію

Getty Images

«Газпром» погрожує скоротити обсяг транзит газу до Європи через Україну наступного тижня. Згідно із повідомленням компанії, це повʼязано із тим, що російський газ, призначений для молдавських споживачів, начебто «осідає в Україні». Оператор ГТС України повідомив, що газ, придбаний Молдовою у «Газпрома», було транспортовано в повному обсязі.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Газпром» фіксує осідання в Україні російського газу, призначеного для постачання молдавським споживачам за контрактом з компанією «Молдовагаз». Обсяг газу, що подається «Газпромом» до ГІС «Суджа» для транзиту до Молдови через територію України, є максимальним фізичним обсягом, допустимим на кордоні України з Молдовою», – заявили у компанії.
  • Зазначається, що 21 листопада «Молдовагаз» відповідно до контракту сплатив «Газпрому» частину пропозиції за листопад. 
  • У «Газпромі» кажуть, що обсяг дійсно встановленого американського газу, щодо якого порушено компенсаційну виплату наприкінці місяця, становить 24 945 млн куб. м газу. Сумарний обсяг накопичення України на території – 52,52 млн. куб. м газу.
  • «При збереженні транзитного дисбалансу через Україну для споживачів Молдови, 28 листопада з 10:00 «Газпром» зменшив збільшення кількості газу по ГІС «Суджа» для транзиту через Україну в обсязі недопостачання», – йдеться у повідомленні. 
  • Маршрут також використовується для подальших поставок газу до Європи, але вже у значно зниженому обсязі. Трейдери та політики готуються до того, що постачання на цій лінії також буде обмежене, і після новини ціни на газ зросли на 2%, пише Bloomberg.
  • Нині «Газпром» постачає до Європи близько 43 млн куб. м газу на день через Україну — останній маршрут, що залишився, на західноєвропейські ринки.
  • Оновлено. Оператор ГТС України залишається надійним партнером Молдови, всі обсяги для подальшого транспортування споживачам Молдови, були передані на точках виходу у повному обсязі, повідомляє пресслужба ОГТСУ.
  • «Це підтверджено всіма необхідними документами, які підписані з суміжними операторами, одним з яких є сам «Газпром», – сказано у повідомленні.
  • Оператор ГТС впевнений, що погрожуючи зменшити обсяги транспортування в Молдову, «Газпром» намагається позбавити цю країну можливості використовувати українські ГТС та підземні сховища газу (ПСГ) і заблокувати інструмент віртуального реверсу, тим самим посиливши залежність від російського природного газу на початку опалювального сезону.

Ключова цитата

«Йдеться про грубу маніпуляцію фактами задля обґрунтування свого рішення ще більше обмежити обсяги постачання газу до європейських країн. Запровадження типових європейських бізнес-правил роботи на міждержавних точках з’єднання свідомо трактується Газпромом як порушення контрактних зобов’язань, вочевидь, у політичних, а не комерційних цілях», – зазначила директорка з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями ОГТС Ольга Бєлькова.

Контекст

14 червня «Газпром» повідомив, що прокачування газу «Північним потоком» скоротиться приблизно на 40% – до 100 млн кубометрів на добу через технічні проблеми на станції «Портова». Компанія зупинила один із газоперекачувальних агрегатів. На КС може бути використано тільки три агрегати, пояснили в компанії. Згодом «Газпром» зупинив другий агрегат на «Північному потоці». Прокачування газу впало на 60%. Причиною компанія називала закінчення терміну міжремонтного напрацювання до капітального ремонту. 

19 серпня «Газпром» заявив, що єдиний робочий газоперекачувальний агрегат Trent 60 буде зупинено на три доби для проведення технічного обслуговування та планово-запобіжних робіт 31 серпня, після ремонту прокачування так і не поновилося. Речник Кремля Дмитро Пєсков сказав, що проблеми із постачанням газу газогоном «Північний потік» зникнуть після того, як буде знято санкції, що перешкоджають обслуговуванню трубопроводу.

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі «Північний потік – 2» у данській винятковій економічній зоні на південний схід від острова Борнхольм. Також витік газу зафіксовано з обох ниток першого «Північного потоку».

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк переконаний у тому, що аварія на трубопроводі є терактом Росії.

Президент Володимир Зеленський вважає, що Росія може завдати удару по українській газотранспортній системі й вимагати від Європи запустити «Північний потік – 2». Про це він сказав в інтервʼю німецькій телекомпанії ZDF.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні