Європа скоротила попит на газ на чверть, щоб позбутися залежності від Росії – FT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Європа скоротила попит на газ на чверть, щоб позбутися залежності від Росії – FT

Getty Images

Країни Євросоюзу скоротили в листопаді попит на газ на рекордні 25%, порівнюючи із середнім показником за останні пʼять років, пише Financial Times із посиланням на дані аналітичної компанії ICIS. Падіння повʼязують із заходами зі зниження залежності від російських енергоносіїв після вторгнення РФ в Україну.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Дані показали, що попит на газ у ЄС був на 24% нижчим за середній показник за пʼять років минулого місяця після аналогічного падіння в жовтні.
  • За даними ICIS, у Німеччині та Італії, двох найбільших країнах-споживачах газу в ЄС, у листопаді попит упав на 23% та 21% відповідно. У Франції та Іспанії він упав більш ніж на одну пʼяту, а в Нідерландах – трохи більш ніж на третину.
  • «Промисловість пропорційно стимулює найбільше скорочення споживання газу, і це є повністю результатом чіткого ринкового ціноутворення», – сказав провідний європейський газовий аналітик ICIS Том Марцек-Мансер. Він додав, що висока ціна на газ «дестимулює» його використання.
  • Проте керівники галузі й аналітики попереджають, що без подальшого зниження попиту та збільшення імпорту скрапленого газу брак газу в Європі може зберігатися протягом багатьох років.
  • Падіння попиту означало, що сховища газу в ЄС у середині листопада були завантажені на 95%, за даними галузевої організації Gas Infrastructure Europe, це близько до рекордно високого рівня. Допомогли й рекордні притоки СПГ до регіону.
  • Але холодніша погода протягом минулих тижнів збільшила попит, і зараз сховища завантажені приблизно на 93%.
  • Дані ICIS показали, що Європа та Велика Британія імпортували 11,14 млн т СПГ у листопаді, що є рекордним місячним максимумом, і, як очікується, отримають 12,2 млн т у грудні.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення. Унаслідок цього країни були змушені шукати альтернативні джерела постачання. Лідери країн ЄС на саміті у Брюсселі 25 жовтня погодилися прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію. Серед конкретних рішень запропоновано запровадити «динамічну» межу ціни на газ. 

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть попри те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. За даними енергетичного консалтингового агентства VaasaETT Ltd., середня роздрібна ціна на газ у Європейському Союзі та Великій Британії становила майже 18 євроцентів ($0,18) за кВт⋅год у жовтні, що вдвічі більше, ніж того самого місяця минулого року. 

Сума допомоги бізнесу та населенню в Європі в протистоянні енергетичній кризі в листопаді перевищила €700 млрд, понад третина витрат припадає на Німеччину. Міністри енергетики ЄС планували провести останню із серії екстрених зустрічей, щоб підписати пакет заходів щодо стримування наслідків високих цін на природний газ. Цю ініціативу було призупинено, оскільки країни намагалися подолати суттєву розбіжність щодо рівня граничної ціни.

Водночас Європа імпортує рекордну кількість російського СПГ. Це свідчить про те, що регіон не позбувся своєї залежності від країни щодо палива, навіть попри те, що потоки газу трубопроводами практично припинилися, пише Financial Times. Імпорт російського скрапленого природного газу, який зазвичай перевозиться великими танкерами, зріс більш ніж на 40% у період із січня по жовтень цього року проти такого самого періоду 2021 року. Дані свідчать про труднощі з відмовою Європи від газу з Москви, попри намагання Брюсселя відійти від російських поставок.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні