Категорія
Новини
Дата

Норвегія надасть Україні понад $200 млн на закупівлю газу

Уряд Норвегії виділить 2 млрд норвезьких крон (понад $200 млн) для забезпечення України газом взимку, повідомила пресслужба уряду.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Під час відвідування Києва у липні прем’єр-міністр Норвегії Йонас Ґар Стере оголосив, що Норвегія збільшить підтримку України до 10 млрд норвезьких крон у 2022 та 2023 роках.
  • «Війна призвела до того, що Україна потребує негайної зовнішньої підтримки. Україна звернулася до Норвегії з проханням узяти на себе головну роль у забезпеченні доступу до енергоносіїв. Ми стежимо за ситуацією і пропонуємо витратити 2 млрд крон на закупівлю українцями газу восени та взимку», – каже Стере.
  • Норвегія планує використовувати Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) як канал для підтримки закупівель газу для України. Норвегія також закликала інші країни надати підтримку для закупівлі газу через ЄБРР.
  • «У березні Україна звернулася до Банку з проханням про підтримку щодо закупівлі газу для компенсації втрат власного газу та імпорту після вторгнення Росії. Норвегія та інші донори допоможуть Україні у закупівлі та зберіганні газу», – додала міністр закордонних справ Аннікен Гюйтфельдт.

Контекст

У червні Кабінет Міністрів пропонував виділити з держбюджету 264,3 млрд грн на врегулювання ситуації на ринку природного газу й у сфері теплопостачання.

Європейський банк реконструкції й розвитку видасть позику НАК «Нафтогаз» розміром €300 млн, перші €50 млн з яких спрямують на екстрені закупівлі газу. 

Головна причина нестачі коштів – це різниця між вартістю імпортного газу й тарифами для українських споживачів, пояснював голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко під час засідання парламентського комітету. «Нафтогаз» імпортує газ по $1100–1200 за 1000 кубометрів, а має продавати його по $200–250», – каже він.

Основну частину газу «Нафтогаз» продає населенню й теплокомуненерго за фіксованим тарифом: для населення – 7,96 грн за кубометр, а для теплокомуненерго – 7,42 грн за кубометр. Біржова вартість газу в Україні коливається в межах 30 грн за кубометр, свідчать дані Української енергетичної біржі. Упродовж воєнного стану й шести місяців після нього тарифи для населення не зростатимуть, обіцяв прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

У серпні стало відомо, що Канада виділить Україні 450 млн канадських доларів (близько 12,7 млрд грн) допомоги на закупівлю газу до опалювального сезону. 

Нещодавно Норвегія стала лідером із постачання газу в ЄС та планує підтримувати нинішній високий рівень видобутку газу до кінця десятиліття, оскільки Європа планує відмовитися від російського імпорту через вторгнення до України. 

Очікується, що цього року скандинавська країна видобуде близько 122 млрд кубометрів газу, згідно з офіційними прогнозами, зробленими у травні, що на 8% більше, ніж у 2021 році. Це, ймовірно, побʼє рекорд, встановлений пʼять років тому.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні