Велика Британія запроваджує нові санкції проти РФ. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Велика Британія запроваджує нові санкції проти РФ. У списку є оборонні підприємства та особи, наближені до Путіна

Президент України Володимир Зеленський сьогодні прибув до Великої Британії для зустрічі з британським премʼєром Ріші Сунаком Фото Getty Images

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі запровадив новий пакет санкцій проти російської військової та кремлівської еліти, повідомляє британський уряд. Загалом пакет санкцій поширюється на шість організацій, що надають військову техніку, таку як безпілотники, для вторгнення Росії в Україну, а також на фізичних осіб

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зазначається, що нові санкції посилюють економічний тиск на президента РФ Володимира Путіна, «підриваючи його військову машину, щоб допомогти Україні здобути перемогу».
  • Сьогоднішні санкції спрямовані на організації, на які спираються військові для продовження вторгнення в Україну. Зокрема, CST (виробник російських безпілотників), РТ-комплект (виробляє деталі для гелікоптерів), «Оборонлогистика» (організує транспортування та доставку російської військової техніки), «Универсалмаш» та «Липецк» (виготовляють чи модифікують гусеничні шасі для зенітно-ракетних комплексів) та Topaz (розробник програмного забезпечення для військової авіації).
  • Група осіб, повʼязаних із Путіним через непрозорі фінансові мережі, також потрапила під дію сьогоднішніх санкцій. «Ці кремлівські еліти зобовʼязані своїм становищем влади та авторитету Путіну, насолоджуючись особистим багатством і контролем над державними підприємствами в подяку за свою відданість», – кажуть у британському уряді.
  • До сьогоднішнього пакету включено пʼять осіб, повʼязаних із розкішними резиденціями Путіна. Йдеться про Бориса Тітова (уповноваженого президента з прав підприємців), Миколу Єгорова (донедавна заступника голови правління найбільшого приватного нафтопереробного заводу Росії), Сергія Руднова (власника прокремлівського агентства новин «Регум»), Віктора Мячина (власника «Аеростарту», російської компанії з технічного обслуговування та ремонту літаків).
  • Також до списку потрапила Світлана Кривоногих, яка є акціонеркою Банку «Росія» та «Національної Медіа Групи», зазначається, що вона послідовно просуває російське вторгнення в Україну. Згідно з розслідуванням росЗМІ, Кривоногих розбагатіла після знайомства з Путіним, а в 2003 році народила дочку, зовні схожу на російського президента.
  • Окрім цього, санкції наклали на Олексія Репіка, голову ради директорів російської фармацевтичної компанії «Р-Фарм», яка отримала фінансування від Російського фонду прямих інвестицій. Повідомляється, що за останній рік Репік мав чотири зустрічі з Путіним, володіє літаком M-FINE, яким користується донька Путіна. Санкції стосуються і Євгена Школова (колишнього помічника президента та заступника голови ради директорів ВАТ «Системний оператор Єдиної енергетичної системи») та Павла Тітова (президента асоціації «Ділова Росія»).

Контекст

Велика Британія запровадила санкції щодо понад 1300 фізичних і юридичних осіб із того часу, як Путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну, а також запровадила торговельні обмеження, узгоджені з міжнародними партнерами.

Торгівля товарами на суму понад 20 млрд фунтів стерлінгів тепер перебуває під повними чи частковими санкціями, а експорт машин і транспортного обладнання скоротився на 98%.

Десятий пакет санкцій ЄС готує до 24 лютого – роковин початку великої війни. Литва та Польща – країни, які займають найбільш жорстку позицію, – наполягають на запровадженні санкцій проти російського ядерного сектору й обмеженні на торгівлю алмазами. Обсяг обмежень у рамках десятого пакету санкцій проти Росії становитиме €10 млрд. Новий пакет торкнеться технологій і обходження санкцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні