Категорія
Новини
Дата

Нові власники компаній Новинського заявили про порушення прав при арешті активів Smart Holding

1 хв читання

Власники трастів Smart Trust і Step Trust, які наприкінці 2022 року стали новими бенефіціарами компаній групи Smart Holding Вадима Новинського, вважають, що їх права були порушені при арешті активів компаній. Про це йдеться у заяві власників трастів, яка є у розпорядженні Forbes.

Ключові факти

  • У заяві наголошується, що обидва трасти є юридично обов’язковими угодами, які регулюються законодавством Кіпру та створені до накладення санкцій на Новинського.
  • Після переходу прав власності до Smart Trust і Step Trust Новинський не здійснює ніякого контролю та не має права власності над активами «Смарт-Холдингу», оскільки він більше не є бенефіціарним власником компаній, а також не контролює ухвалення будь-яких рішень щодо трастів або їхніх активів, йдеться у заяві.
  • «Отже, ми вважаємо наше виключення з реєстру юридичних осіб дією, що позбавляє нас можливості не лише здійснювати наші законні права на активи трастів, але і безпосередньо нашої власності», – заявили власники трастів і додали, що наразі вони проводять консультації з юристом щодо подальших дій.

Контекст

У грудні минулого року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти священнослужителів УПЦ МП та колишнього народного депутата, власника Smart Holding і співвласника металургійного холдингу «Метінвест» Вадима Новинського.

У січні цього року група Smart Holding заявила про завершення чергового раунду поточної реструктуризації, у результаті її засновник Новинський вирішив передати активи в траст. Відповідні угоди Smart Trust і Step Trust були укладені в листопаді 2022 року та зареєстровані Комісією з цінних паперів і бірж Кіпру. Довіреними особами є висококваліфіковані фідуціарні адміністратори, призначені відповідно до ліцензійних умов законодавства Кіпру. 

10 квітня Мінʼюст скасував реєстраційні дії в Єдиному держреєстрі щодо змін кінцевих бенефіціарних власників українських компаній ТОВ «Смарт-Холдинг», ТОВ «Укргазвидобуток», ТОВ «Регал Петролеум Корпорейшн (Юкрейн) Лімітед», які перейшли у власність Smart Trust і Step Trust.

Власники трастів були виключені з реєстру, а Новинського відновлено як кінцевого бенефіціарного власника цих компаній. 

13 квітня СБУ повідомила про арешт майна підсанкційного бізнесмена Новинського на суму понад 3,5 млрд грн. До списку заблокованих активів входять корпоративні права на 40 українських підприємств і 30 газових свердловин.

Нові власники компаній Новинського заявили про порушення прав при арешті активів Smart Holding /Фото 1
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні