СБУ арештувала майно Новинського на понад 3,5 млрд грн /Назарій Мазилюк/УП
Категорія
Новини
Дата

СБУ арештувала майно Новинського на понад 3,5 млрд грн

2 хв читання

Назарій Мазилюк/УП

За матеріалами Служби безпеки України заарештовано майно підсанкційного бізнесмена Вадима Новинського на суму понад 3,5 млрд грн, повідомляє спецслужба. До списку заблокованих активів входять корпоративні права на 40 українських підприємств і 30 газових свердловин.

Ключові факти

  • Слідчі встановили, що для уникнення санкцій РНБО Новинський намагався перереєструвати власні індустріальні об’єкти на декілька афілійованих комерційних структур. Для цього він залучив підконтрольних приватних нотаріусів і державних реєстраторів.
  • Мін’юст вже скасував незаконні дії реєстраторів щодо низки підприємств Новинського.
  • У кримінальному провадженні за ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) силовики провели обшуки в офісних приміщеннях підприємств, а також за місцями роботи і проживання фігурантів. Під час обшуків виявили документи, печатки компаній-нерезидентів і прокремлівську релігійну літературу.
  • У Smart Holding підтвердили обшуки в офісі групи та на підприємствах бізнесу «Смарт Енерджі» і заявили, що кримінальне провадження «є абсолютно безпідставним та являє собою чергову спробу здійснення тиску на український соціально відповідальний бізнес під час війни».
  • В інвестиційній групі назвали дії правоохоронних органів щодо цього та інших проваджень «деструктивними» і зазначили, що їхня мета – «блокування активів в інтересах певних груп». 

Контекст

У грудні президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо санкцій проти священнослужителів УПЦ МП та колишнього народного депутата, власника Smart Holding та співвласника металургійного холдингу «Метінвест» Вадима Новинського, повідомило джерело Forbes в Офісі президента. Згодом указ був оприлюднений на сайті Офісу президента. До санкційного списку, крім Новинського, також потрапили намісник Києво-Печерської лаври, митрополит Павло (Лебідь) та ще вісім священнослужителів УПЦ МП.

Санкції передбачають: позбавлення права користуватися та розпоряджатись активами; заборону на торговельні операції, транзит товарів, виведення капіталу; анулювання ліцензій і дозволів, наприклад, на користування надрами.

Українська інвестиційно-промислова група Smart Holding завершила черговий раунд поточної реструктуризації, у результаті її засновник Вадим Новинський вирішив передати активи в трастповідомляє пресслужба. Відповідні угоди Smart Trust і Step Trust були укладені в листопаді 2022 року та зареєстровані Комісією з цінних паперів і бірж Кіпру. Довіреними особами є висококваліфіковані фідуціарні адміністратори, призначені відповідно до ліцензійних умов законодавства Кіпру. 

Нещодавно Forbes USA оновив оцінку статків найбагатших людей світу. Найзаможнішим з українців лишається Рінат Ахметов. Також до рейтингу потрапив Вадим Новинський ($1,4 млрд). Оцінка статків Новинського враховує накладені на нього санкції та складається більш як на 2/3 із грошових коштів, більшість з яких ($622 млн) – згадані вище дивіденди «Метінвесту» за 2021 рік. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні