СБУ арештувала майно Новинського на понад 3,5 млрд грн /Назарій Мазилюк/УП
Категорія
Новини
Дата

СБУ арештувала майно Новинського на понад 3,5 млрд грн

Назарій Мазилюк/УП

За матеріалами Служби безпеки України заарештовано майно підсанкційного бізнесмена Вадима Новинського на суму понад 3,5 млрд грн, повідомляє спецслужба. До списку заблокованих активів входять корпоративні права на 40 українських підприємств і 30 газових свердловин.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Слідчі встановили, що для уникнення санкцій РНБО Новинський намагався перереєструвати власні індустріальні об’єкти на декілька афілійованих комерційних структур. Для цього він залучив підконтрольних приватних нотаріусів і державних реєстраторів.
  • Мін’юст вже скасував незаконні дії реєстраторів щодо низки підприємств Новинського.
  • У кримінальному провадженні за ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) силовики провели обшуки в офісних приміщеннях підприємств, а також за місцями роботи і проживання фігурантів. Під час обшуків виявили документи, печатки компаній-нерезидентів і прокремлівську релігійну літературу.
  • У Smart Holding підтвердили обшуки в офісі групи та на підприємствах бізнесу «Смарт Енерджі» і заявили, що кримінальне провадження «є абсолютно безпідставним та являє собою чергову спробу здійснення тиску на український соціально відповідальний бізнес під час війни».
  • В інвестиційній групі назвали дії правоохоронних органів щодо цього та інших проваджень «деструктивними» і зазначили, що їхня мета – «блокування активів в інтересах певних груп». 

Контекст

У грудні президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо санкцій проти священнослужителів УПЦ МП та колишнього народного депутата, власника Smart Holding та співвласника металургійного холдингу «Метінвест» Вадима Новинського, повідомило джерело Forbes в Офісі президента. Згодом указ був оприлюднений на сайті Офісу президента. До санкційного списку, крім Новинського, також потрапили намісник Києво-Печерської лаври, митрополит Павло (Лебідь) та ще вісім священнослужителів УПЦ МП.

Санкції передбачають: позбавлення права користуватися та розпоряджатись активами; заборону на торговельні операції, транзит товарів, виведення капіталу; анулювання ліцензій і дозволів, наприклад, на користування надрами.

Українська інвестиційно-промислова група Smart Holding завершила черговий раунд поточної реструктуризації, у результаті її засновник Вадим Новинський вирішив передати активи в трастповідомляє пресслужба. Відповідні угоди Smart Trust і Step Trust були укладені в листопаді 2022 року та зареєстровані Комісією з цінних паперів і бірж Кіпру. Довіреними особами є висококваліфіковані фідуціарні адміністратори, призначені відповідно до ліцензійних умов законодавства Кіпру. 

Нещодавно Forbes USA оновив оцінку статків найбагатших людей світу. Найзаможнішим з українців лишається Рінат Ахметов. Також до рейтингу потрапив Вадим Новинський ($1,4 млрд). Оцінка статків Новинського враховує накладені на нього санкції та складається більш як на 2/3 із грошових коштів, більшість з яких ($622 млн) – згадані вище дивіденди «Метінвесту» за 2021 рік. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні