Категорія
Новини
Дата

Новий ринок в енергетиці. Стартував аукціон ​​«Укренерго» для ​​промислових батарейок, які зможуть балансувати енергосистему

2 хв читання

Державний оператор системи передачі ​​«Укренерго» 15 серпня почав аукціон закупівлі допоміжних послуг для балансування енергосистеми, повідомила пресслужба компанії. У ньому зможуть взяти участь компанії, які готові побудувати системи збереження енергії і за контрактом протягом п’яти років надавати послуги.

Це має запустити новий для України ринок систем збереження енергії. Інших шансів потрапити на цей ринок до 2030 року не буде, хіба що в Україні збільшиться споживання електрики і знадобиться більше систем збереження енергії.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • «Укренерго» виставляє на аукціон можливість підписати п’ятирічні контракти для надання послуг за допомогою систем збереження енергії загальною потужністю 99 МВт.
  • «Ми пропонуємо переможцям контракт, фіксований в євро, починаючи з кінця вересня 2025 року», – сказав керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький під час конференції 5 серпня.
  • «Укренерго» готове платити €33/МВт. Термін окупності проєкту – три роки, за підрахунками держкомпанії.
  • Переможці аукціону матимуть рік, до вересня 2025-го, щоб побудувати електростанцію чи установку, здатну забезпечувати балансування енергосистеми.
  • Компанія, яка виграла аукціон, тільки у разі погодження «Укренерго» зможе передати іншій компанії право протягом п’яти років надавати допоміжні послуги.
  • Якщо всі компанії, які виграли аукціон на 99 МВт, успішно побудують потужності і пройдуть сертифікацію до визначеного терміну, то на п’ять років потреба «Укренерго» у цих допоміжних послугах буде повністю закрита, за даними держкомпанії.
  • П’ятирічних контрактів на допоміжні послуги немає у більшості країн Європи, зазначив Кудрицький. «Це наше ноу-хау», – додав він.

Контекст

Допоміжні послуги – це готовність електростанції до зміни потужності виробництва за командою диспетчера. 

Система збереження енергії працює як потужний powerbank: може накопичувати сонячну енергію вдень і відпускати її ввечері, що дає змогу стабілізувати енергосистему.

ДТЕК Ріната Ахметова побудувала першу в Україні промислову батарейку потужністю 1 МВт у 2021-му на території Запорізької ТЕС, у нині тимчасово окупованому Енергодарі. Система працювала без ліцензії, оскільки на той момент українське законодавство не передбачало зберігання енергії. «Це був пілотний проєкт, який дав змогу випробувати технологічну схему і технічні параметри», – сказав керівник напряму зберігання енергії ДТЕК Вадим Уткін.

Вінницька компанія Kness у червні 2023-го отримала першу ліцензію на роботу подібної установки.

Компанія «МХП Еко Енерджі» у грудні 2023-го встановила систему збереження енергії потужністю 1 МВт для власних потреб у кулінарному цеху в Києві.

У 2023-му ОККО, Kness та інші компанії отримали можливість збудувати системи збереження енергії на понад $500 млн. Раніше ми розповідали, хто може створити новий для України ринок і як на ньому заробити.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд