Категорія
Новини
Дата

Новокраматорський машинобудівний завод зупинив роботу, працівників перевели на простій

Новокраматорський машинобудівний завод (НКМЗ) тимчасово призупинив роботу, йдеться в повідомленні підприємства. Працівників структурних підрозділів акціонерного товариства було переведено на простій.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У НКМЗ повідомили, що підприємство рік не припиняло виплачувати заробітну плату співробітникам. 
  • «На превеликий жаль, на території Донецької області і сьогодні продовжуються бойові дії, відсутні нові виробничі замовлення, значно обмежена можливість забезпечення підприємства електроенергією», – йдеться у прес-релізі. У повідомленні сказано, що «як наслідок, відсутня можливість забезпечити безпеку та виконання виробничих завдань працівниками структурних підрозділів ПрАТ «НКМЗ».
  • Тож враховуючи це, підприємство вирішило з 1 березня тимчасово призупинити дію трудових договорів із частиною працівників акціонерного товариства. Там наголосили, що це не означає звільнення персоналу. 
  • Працівники, з якими припиняється дія трудових договорів, будуть повідомлені в електронній формі через «особистий кабінет працівника».

Контекст

Влітку Верховна Рада ухвалила рішення передати майно Новокраматорського машинобудівного заводу (НКМЗ) у державну власність. Необхідність «відчудження» індустріального гіганта автор постанови про націоналізацію Володимир Арʼєв пояснив загрозою його втрати через можливе захоплення російськими військами. «Обладнання підприємства може бути задіяно в оборонно-промисловому комплексі», – йдеться в пояснювальній записці. А саме – для виробництва великокаліберних снарядів, компонентів артилерійських озброєнь (стволів) та новітніх вітчизняних комплексів артилерійського озброєння.

НКМЗ належить родині Георгія Скудара, у власності якого 78% заводу. 22% компанії розподілені серед великої кількості міноритаріїв, жодному з яких не належить більше 1%, каже Дмитро Скудар.

Спеціалізується на виробництві прокатного, металургійного та гірничодобувного обладнання. 2021 року НКМЗ зменшив виторг на 8,8%, до 6,5 млрд грн. На заводі площею 339 га працюють близько 8000 працівників.

До війни компанія постачала на внутрішній ринок біля третини своєї продукції. Основні клієнти на внутрішньому ринку – «Метінвест» Ріната Ахметова, АМКР Лакшмі Міттала і Ferrexpo Костянтина Жеваго. Прибуток компанії великою мірою залежав від замовлень гірничодобувних компаній пострадянського простору: 55% продукції НКМЗ експортується до країн колишнього СНД і лише 15,9% – на інші зарубіжні ринки. 

З 27 лютого минулого року підприємство законсервовано і не виробляє продукцію. В лютому–березні співробітники отримували повний оклад, на що компанія витратила 60 млн грн, казав Скудар. Потім працівники отримували дві третини зарплати. Щоб отримувати кошти за поставлену продукцію, компанію довелось перереєструвати в Києві, оскільки іноземні банки не пропускали оплату в Донецьку область.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні