Категорія
Новини
Дата

Обшуки у «Київгумі». Рух «Маніфест 42» закликав Зеленського втрутитись і зупинити тиск на бізнес

1 хв читання

Громадський рух «Маніфест 42» звернувся до президента Володимира Зеленського з закликом притягнути до відповідальності осіб, причетних до блокування роботи єдиного українського виробника тактичних аптечок для ЗСУ, йдеться в офіційній заяві. Робота «Київгуми» паралізована зранку 4 січня через обшуки СБУ.

Ключові факти

  • У «Маніфесті 42» зазначили, що блокування силовиками роботи підприємства «створює загрозу для національної безпеки України, виконання бойових завдань Силами оборони, а також для життя українських воїнів». 
  • Підприємці вважають, що ситуація вимагає невідкладного втручання з боку президента.
  • Громадський рух нагадав, що «Київгума» заздалегідь інформувала Офіс президента про тиск з боку силовиків на комунікаційній платформі, яку координує заступник голови ОП Ростислав Шурма. Метою цього тиску називали лобіювання інтересів постачальників китайських аптечок.
  • «Маніфест 42» вважає звинувачення проти «Київгуми» «явно сфальсифікованими» і вирішив фіксувати всіх осіб, які причетні до обшуків. 
  • «Оголошена СБУ підозра у держзраді – ніщо інше як бездоказова маніпуляція. Навіть побіжне вивчення обставин справи вказує на те, що ніяких постачань у Росію «Київгума» не здійснювала», – вважають підприємці. 
  • Вони закликали президента вжити всіх необхідних заходів, щоб зупинити свавілля щодо бізнесу, зокрема у вигляді «маски-шоу» та арештів рахунків.

Контекст

ТОВ «Київгума» займається виробництвом виробів з гуми, латексу, ПВХ, ТЕП і силікону, як підприємство повного циклу виготовляє понад 4000 найменувань продукції.

Раніше генеральний директор компанії Андрій Острогруд повідомляв про тиск з боку правоохоронних органів на його компанію та повʼязував його з лобіюванням закупівлі для ЗСУ аптечок китайського виробництва. Гендиректор «Київгуми» є одним з ініціаторів громадського руху «Маніфест 42», спрямованого на протидію корупційному тиску на бізнес з боку тилових силовиків.

У серпні очільник підприємства був присутній на зустрічі координаційної платформи Офісу президента з вирішення проблемних питань силами бізнесу і правоохоронців, повідомляв заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма.

4 грудня Служба безпеки України прийшла з обшуками до підприємства «Київгума». Підприємство підозрюють у оптових поставках засобів тактичної медицини до РФ. Компанія звинувачення відкидає та заявляє, що з лютого 2022 року повністю зупинила співпрацю з країною-агресором і жодних поставок не здійснювала.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні