Категорія
Новини
Дата

Обшуки у «Київгумі». Рух «Маніфест 42» закликав Зеленського втрутитись і зупинити тиск на бізнес

Громадський рух «Маніфест 42» звернувся до президента Володимира Зеленського з закликом притягнути до відповідальності осіб, причетних до блокування роботи єдиного українського виробника тактичних аптечок для ЗСУ, йдеться в офіційній заяві. Робота «Київгуми» паралізована зранку 4 січня через обшуки СБУ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У «Маніфесті 42» зазначили, що блокування силовиками роботи підприємства «створює загрозу для національної безпеки України, виконання бойових завдань Силами оборони, а також для життя українських воїнів». 
  • Підприємці вважають, що ситуація вимагає невідкладного втручання з боку президента.
  • Громадський рух нагадав, що «Київгума» заздалегідь інформувала Офіс президента про тиск з боку силовиків на комунікаційній платформі, яку координує заступник голови ОП Ростислав Шурма. Метою цього тиску називали лобіювання інтересів постачальників китайських аптечок.
  • «Маніфест 42» вважає звинувачення проти «Київгуми» «явно сфальсифікованими» і вирішив фіксувати всіх осіб, які причетні до обшуків. 
  • «Оголошена СБУ підозра у держзраді – ніщо інше як бездоказова маніпуляція. Навіть побіжне вивчення обставин справи вказує на те, що ніяких постачань у Росію «Київгума» не здійснювала», – вважають підприємці. 
  • Вони закликали президента вжити всіх необхідних заходів, щоб зупинити свавілля щодо бізнесу, зокрема у вигляді «маски-шоу» та арештів рахунків.

Контекст

ТОВ «Київгума» займається виробництвом виробів з гуми, латексу, ПВХ, ТЕП і силікону, як підприємство повного циклу виготовляє понад 4000 найменувань продукції.

Раніше генеральний директор компанії Андрій Острогруд повідомляв про тиск з боку правоохоронних органів на його компанію та повʼязував його з лобіюванням закупівлі для ЗСУ аптечок китайського виробництва. Гендиректор «Київгуми» є одним з ініціаторів громадського руху «Маніфест 42», спрямованого на протидію корупційному тиску на бізнес з боку тилових силовиків.

У серпні очільник підприємства був присутній на зустрічі координаційної платформи Офісу президента з вирішення проблемних питань силами бізнесу і правоохоронців, повідомляв заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма.

4 грудня Служба безпеки України прийшла з обшуками до підприємства «Київгума». Підприємство підозрюють у оптових поставках засобів тактичної медицини до РФ. Компанія звинувачення відкидає та заявляє, що з лютого 2022 року повністю зупинила співпрацю з країною-агресором і жодних поставок не здійснювала.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні