Категорія
Новини
Дата

Рух «Маніфест 42» Зеленському: «ексклюзив» БЕБ на влаштування «маски-шоу» не усуне проблему тиску на бізнес

Зменшення кількості правоохоронних органів, які матимуть право на обшуки підприємств, буде недостатньо для системних змін. Про це заявила громадська ініціатива «Маніфест 42», коментуючи заяву президента Володимира Зеленського щодо ухвалення законопроєкту про перезавантаження БЕБ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Маніфест 42» вітає ініціативу президента Володимира Зеленського. Водночас, за словами представників бізнесу, якщо БЕБ отримає «ексклюзив» на влаштування «маски-шоу» та інші форми тиску на бізнес, це не стане розвʼязанням проблеми.
  • Громадська спілка «Маніфест 42» наголосила, що із залученням провідних юридичних компаній і практикуючих адвокатів розробила два законопроєкти, які значною мірою розв’язують проблему тиску на бізнес із корупційною метою. 
  • Один із законопроєктів значно розширює інструменти юридичного захисту підприємств, удосконалює процедури відкриття та закриття кримінальних справ, обмежує можливості для зловживань при проведенні обшуків, арешті майна та рахунків. 
  • Другий законопроєкт на період воєнного стану жорстко обмежує можливості тилових силовиків щодо проведення обшуків та арешту рахунків бізнесу. 
  • «Маніфест 42» закликає президента Зеленського та відповідальних чиновників опрацювати і внести на розгляд Верховної Ради ці законодавчі ініціативи.

Контекст

Наприкінці травня цього року засновник Concorde Capital Ігор Мазепа анонсував створення антирейтингу правоохоронців та суддів, які використовують повноваження з незаконною метою. 

28 червня на підтримку ініціативи Мазепи виступили 42 підприємці, які опублікували маніфест на захист 42-ї статті Конституції. Серед них – власниця фармкомпанії «Фармак» Філя Жебровська, гендиректор «Агромату» Сергій Войтенко, засновник «Текстиль-Контакту» Олександр Соколовський, фаундер компаній FinStream та Cronvest, голова Асоціації підприємців-ветеранів Сергій Позняк та інші. 

У листопаді рух «Маніфест 42» вимагав виконання доручення президента Зеленського, яке він дав на зустрічі з бізнесом 30 червня 2023 року, щодо масових проявів корупційного тиску на бізнес. 

Представники бізнесу наголошують, що за пʼять місяців, що минули після президентського доручення, проблема лише загострилася. За даними Офісу генпрокурора, частка кримінальних справ проти бізнесу, які порушуються правоохоронцями без подальшої передачі до суду з обвинувальним актом, сягнула історичного максимуму – 77%. «Абсолютна більшість цих справ використовується тиловими силовиками виключно для корупційного тиску на бізнес», – наголошується у заяві «Маніфесту 42». 

19 грудня на підсумковій пресконференції Зеленський, відповідаючи на запитання журналіста Forbes, пообіцяв розібратися, чому в парламенті не проголосований законопроєкт про єдиний орган для перевірок бізнесу, який він ініціював на зустрічі з підприємцями у червні цього року.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні