Володимир Зеленський /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Зеленський підписав закон про націоналізацію системних банків в умовах воєнного стану

Володимир Зеленський Фото Getty Images

Президент Володимир Зеленський 26 жовтня підписав закон щодо особливості виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану. Про це свідчить інформація на сайті Верховної Ради. Закон набуде чинності через день після опублікування.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Законопроєктом пропонується надати Мінфіну право за пропозицією НБУ брати участь у виведенні з ринку системно важливого банку з підстав, які настали під час здійсненої Росією агресії проти України.
  • Йдеться про те, що націоналізація системно важливого банку відбуватиметься через процедуру віднесення банку до категорії неплатоспроможних, однак не потребуватиме докапіталізації з боку держави – продаж банку за 1 грн буде проводитися незалежно від фактичного розміру регулятивного капіталу банку на день прийняття НБУ відповідного рішення.
  • Фонд не здійснюватиме зміну розміру статутного капіталу неплатоспроможного системно важливого банку, деномінацію акцій такого банку, у тому числі не буде проводити обміну грошових зобов’язань банку на акції додаткової емісії.
  • Замість обміну вкладів на акції з наступним їх викупом державою запроваджується припинення зобов’язань банку перед контролерами та власниками істотної участі у такому банку, а також підсанкційними особами з наступним зарахуванням коштів за цими зобовʼязаннями у дохід банку (також збільшується капітал банку);
  • Відшкодування вартості акцій акціонерам (у разі її перевищення 1 грн за висновком аудиторської компанії) буде можливим тільки після компенсації збитків державі Україна від РФ і виключно за рахунок таких коштів.

Контекст

Верховна Рада 6 жовтня ухвалила закон про виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану, що передбачає націоналізацію без докапіталізації з боку держави. Згідно з визначенням НБУ, в країні зараз 14 системно важливих банків, однак і депутати, і експерти вказують, що йдеться саме про Альфа-Банк Україна.

Натомість акціонери Альфа-Банку готові докапіталізувати банк на $1 млрд. Зокрема, з цією метою один з акціонерів банку Михайло Фрідман надіслав листа регуляторним органам Князівства Монако з проханням санкціонувати часткове розморожування коштів на його рахунках у Монако. 

20 жовтня на сайті Офісу президента опубліковано укази про введення в дію рішень РНБО про санкції проти російських фізичних та юридичних осіб. У списку – понад 2000 фізосіб, зокрема Михайло Фрідман та інші акціонери Альфа-Банку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні