Категорія
Новини
Дата

Альфа-Банк остаточно став Cенс Банком

З 1 грудня в Україні офіційно запрацював Cенс Банк, юридичні процедури відмови від бренду Альфа-Банк завершені, повідомляє фінустанова.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Відповідні зміни було попередньо внесено до статутних документів, а вже вчора до державного реєстру.
  • Зазначається, що Sense Bank продовжує виконувати всі свої зобов’язання перед клієнтами та контрагентами як правонаступник «Альфа-Банку Україна». 
  • «У зв’язку з перейменуванням банку не потрібно звертатися до відділень, перевипускати картки чи переоформлювати будь-які документи. Банк продовжує працювати у звичному режимі», – кажуть у «Сенс банку».
  • Зазначається, що банк вже два роки розвиває мобільний додаток Sense SuperApp для фізичних осіб та ФОП.
  • Sense Bank має 130 відділень по всій Україні. Фінустанова обслуговує понад 3 млн фізичних, 55 000 юридичних осіб та 82 000 ФОПів. У банку працює 4500 співробітників.

Контекст

Влітку стало відомо, що Альфа-Банк змінює назву на Сенс Банк. Тепер український банк Михайла Фрідмана і партнерів, що позбавлені права голосу через санкції, не буде асоціюватися з російським. Вартість такого ребрендингу експерти оцінюють у сотні мільйонів гривень.

Про ребрендинг розповідав ще за місяць до цього Сімеон Дянков. З квітня він – довірена особа мажоритарних акціонерів Михайла Фрідмана (32,9%) та Петра Авена (12,4%), що потрапили під санкції США, Британії та Євросоюзу й позбавлені Національним банком права розпоряджатися своїми акціями.

Вартість такого ребрендингу (на прикладі Райффайзен Банку) – близько $1 млн. У випадку «Альфи» ця сума більша, вважає Антон Поліщук, директор із продукту агенції Promodo, що допомагала з просуванням застосунку monobank. 

На початку листопада суд арештував товарні знаки «Альфа-Банку» і передав їх АРМА. «Альфа-Банк Україна» російських бізнесменів Михайла Фрідмана, Петра Авена та Андрія Косогова, ймовірно буде націоналізований до кінця 2022 року. Про сценарій націоналізації розповіли шість співрозмовників Forbes в Офісі президента, президентській фракції в парламенті «Слуга народу», фінансовому комітеті Верховної Ради та фінансових держструктурах.

Альфа-Банк буде націоналізовано за новим законом про виведення з ринку системно важливих банків.

До війни «Альфа» був сьомим за обсягами портфеля коштів юросіб, який перевищував 40 млрд грн. Станом на початок вересня він скоротився майже вдвічі – до 22,9 млрд грн. Кошти вкладників-фізосіб скоротилися, але не так суттєво: на 2,6 млрд грн – до 46,3 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні