Категорія
Новини
Дата

Очільник НАЗК розповів, чому під українські санкції не потрапили Суркіси, Новинський, Григоришин та Фукс

Для запровадження санкцій та конфіскації майна олігархів потрібні докази їх причетності до колабораційної діяльності та відкриті кримінальні провадження. Про це в інтервʼю Forbes сказав очільник Нацагентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Голова НАЗК прокоментував можливу конфіскацію майна братів Суркісів через звʼязки з Віктором Медведчуком. За його словами, конфіскація майна можлива за двох умов: за кримінальним провадженням або через внесення у санкційні списки. «Поки вони не внесені ані в українські, ані в міжнародні санкційні списки», – зазначив Новіков. 
  • Відсутність народного депутата Вадима Новинського у санкційних списках голова НАЗК пояснив тим, що відсутністю доказів щодо його причетності до колабораційної діяльності.
  • Бізнесмени Костянтин Григоришин та Павло Фукс «можуть потрапити під вторинні санкції, якщо проводили певні операції з підсанкційними особами чи компаніями із РФ», – наголосив Новіков. 
  • Також він зазначив, що санкції буде накладено на всіх російських олігархів, якщо вони не засудять публічно війну, Путіна та не визнають територіальну цілісність України включно з Кримом і Донбасом. Такі люди втратять усе майно в Євросоюзі, заявив голова НАЗК. 
  • Група Єрмака – Макфола найближчим часом напрацює рамки подальших дій підсанкційних осіб і можливу процедуру виходу з-під санкцій, у тому числі шляхом передачі коштів чи активів у «фонд покаяння», повідомив Новіков. Поки триває обговорення цієї ідеї. Остаточне рішення прийматиме президент України.

Контекст

НАЗК, яке у мирний час займається перевіркою декларацій держпосадовців, після 24 лютого стало однією з головних структур, яка займається санкціями. Нове завдання – пошук активів росіян та українців, лояльних до путінського режиму, які Україна могла б конфіскувати.

Зараз у цьому списку 13 000 фізичних та 3000 юридичних осіб (перелік активів можна знайти на спеціально створеному порталі). Його перша редакція зʼявилася на столі у Новікова ще на початку березня.

Наприкінці травня, після того як Верховна Рада з другої спроби ухвалила законопроєкт №7194, до перших лав цієї «черги» долучилися українські бізнесмени та політики: у першому списку на потенційну конфіскацію з 22 фізосіб та компаній чільне місце займають Віктор Медведчук разом з найближчим оточенням, Євген Мураєв та Анатолій Шарій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні