Категорія
Новини
Дата

Очільник НАЗК розповів, чому під українські санкції не потрапили Суркіси, Новинський, Григоришин та Фукс

1 хв читання

Для запровадження санкцій та конфіскації майна олігархів потрібні докази їх причетності до колабораційної діяльності та відкриті кримінальні провадження. Про це в інтервʼю Forbes сказав очільник Нацагентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков.

Ключові факти

  • Голова НАЗК прокоментував можливу конфіскацію майна братів Суркісів через звʼязки з Віктором Медведчуком. За його словами, конфіскація майна можлива за двох умов: за кримінальним провадженням або через внесення у санкційні списки. «Поки вони не внесені ані в українські, ані в міжнародні санкційні списки», – зазначив Новіков. 
  • Відсутність народного депутата Вадима Новинського у санкційних списках голова НАЗК пояснив тим, що відсутністю доказів щодо його причетності до колабораційної діяльності.
  • Бізнесмени Костянтин Григоришин та Павло Фукс «можуть потрапити під вторинні санкції, якщо проводили певні операції з підсанкційними особами чи компаніями із РФ», – наголосив Новіков. 
  • Також він зазначив, що санкції буде накладено на всіх російських олігархів, якщо вони не засудять публічно війну, Путіна та не визнають територіальну цілісність України включно з Кримом і Донбасом. Такі люди втратять усе майно в Євросоюзі, заявив голова НАЗК. 
  • Група Єрмака – Макфола найближчим часом напрацює рамки подальших дій підсанкційних осіб і можливу процедуру виходу з-під санкцій, у тому числі шляхом передачі коштів чи активів у «фонд покаяння», повідомив Новіков. Поки триває обговорення цієї ідеї. Остаточне рішення прийматиме президент України.

Контекст

НАЗК, яке у мирний час займається перевіркою декларацій держпосадовців, після 24 лютого стало однією з головних структур, яка займається санкціями. Нове завдання – пошук активів росіян та українців, лояльних до путінського режиму, які Україна могла б конфіскувати.

Зараз у цьому списку 13 000 фізичних та 3000 юридичних осіб (перелік активів можна знайти на спеціально створеному порталі). Його перша редакція зʼявилася на столі у Новікова ще на початку березня.

Наприкінці травня, після того як Верховна Рада з другої спроби ухвалила законопроєкт №7194, до перших лав цієї «черги» долучилися українські бізнесмени та політики: у першому списку на потенційну конфіскацію з 22 фізосіб та компаній чільне місце займають Віктор Медведчук разом з найближчим оточенням, Євген Мураєв та Анатолій Шарій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні