Категорія
Новини
Дата

Очищення замінованих територій обійдеться Україні у понад $37 млрд – Шмигаль

1 хв читання

Потенційно замінованими в Україні залишається близько 174 000 кв. км. Розмінування може зайняти десятиліття і коштуватиме $37 млрд. Про це сказав премʼєр-міністр Денис Шмигаль на форумі «Розмінуй Україну», що відбувся в Києві 27 вересня.

Ключові факти

  • За оцінкою Світового банку на очищення замінованої території потрібно витратити понад $37 млрд, зазначив Шмигаль.
  • Прем’єр повідомив, що уряд уже створив міжвідомчу робочу групу з питань гуманітарного розмінування для координації всіх міністерств та відомств. 
  • За словами Шмигаля, реалізується план обстеження та очищення сільгоспземель. Вже обстежено понад 200 000 га з 470 000 га, визначених як пріоритетні. Близько 120 000 га повернули в обробку.
  • Україні потрібна солідарна підтримка Європи та світу. Бо жодна країна не впоралася б з такою проблемою самотужки, наголосив премʼєр.
  • «Що ми пропонуємо? Перше – готовність тестувати найсучасніші технології з розмінування. Особливо технології дистанційного обстеження територій. Інновації, які пройдуть випробування на наших землях, завтра будуть мейнстрімом», – зазначив очільник уряду.
  • Друге – створення та нарощення виробництва. Як зазначив Шмигаль, ідеться про підтримку українських виробників техніки й обладнання та локалізацію виробництв іноземних підприємств.
  • Третє – створення конкурентного ринку розмінування. Насамперед чіткої зрозумілої системи сертифікації для операторів протимінної діяльності.
  • Четверте — компенсації для підприємств, які будуть купувати через аукціони Prozorro послуги з розмінування. «Бачимо конкретні приклади. Пілотний аукціон вже відбувся на Житомирщині. На програму гуманітарного розмінування загалом в проєкті держбюджету 2024 року вперше закладено 2 млрд грн», – наголосив прем’єр-міністр.
  • Також Україна потребує залучення фахівців для навчання. Сьогодні, за словами Шмигаля, Україна має близько 3000 саперів, тоді як потреба складає в більш ніж 10 000.

Контекст

У рамках оперативного реагування станом на 4 вересня 2023 року очищено від ВНП сільгоспземель: Херсонська область – 68 310 га; Харківська область – 49 га; Миколаївська область – 8417 га; Київська область – 947 га; Чернігівська область – 95 га.

Для обладнання однієї групи саперів з 10 людей потрібно $100 000–150 000. За даними Мінагрополітики, вартість розмінування пріоритетних земель може становити понад $1,5 млрд. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження 1 га – 5000–7000 грн.

Програми розмінування української території анонсувала Канада, яка виділила на це $11 млн, та ЄС, кошторис проєкту якого становить €25 млн.

Загалом міжнародні партнери планують виділити Україні $244 млн та спецтехніку на потреби гуманітарного розмінування, відповідних домовленостей уже досягнуто, повідомила в липні цього року Юлія Свириденко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні