Категорія
Новини
Дата

Суд конфіскував компанію «Аерок» російського бізнесмена Молчанова. Їй належить два газобетонні заводи в Україні

1 хв читання

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мінʼюсту та стягнув у дохід держави 100% корпоративних прав ТОВ «Аерок», кінцевим власником яких є «Група ЛСР» російського бізнесмена Андрія Молчанова, повідомляє ДБР. «Аерок» володіє двома газобетонними заводами в Україні в Обухові та Березані.

Ключові факти

  • Вказані активи були арештовані й передані в управління АРМА.
  • У травні минулого року ДБР встановило, що українське підприємство з виготовлення будівельних матеріалів підконтрольне Молчанову, який є колишнім членом «Совета Федерации федерального собрания РФ», наближений до окупаційної влади та сплачує великі податки до бюджету РФ.
  • Згідно з повідомленням, отриманий українським підприємством прибуток був спрямований у вигляді дивідендів та роялті до так званої «материнської компанії» з РФ.
  • За рахунок отриманих коштів від української компанії сплачувалися податки та збори до бюджету країни-окупанта, фінансувався її силовий блок й оборонно-промисловий комплекс, зазначили у ДБР.

Контекст

Андрій Молчанов володіє контрольним пакетом (50,33%) будівельної «Групи ЛСР», одного з найбільших забудовників у РФ. Вітчим Молчанова Юрій працював разом із Путіним у СПбДУ, вони обидва відповідали за міжнародні звʼязки. Сам Андрій Молчанов із 2008-го до 2013 року представляв Ленінградську область у Раді Федерації, очолював комітет у справах СНД. До війни російський Forbes оцінював статки Молчанова у $1,2 млрд, він посідав 104-те місце у списку найбагатших людей РФ.

У 2018 році мінфін США вніс «Групу ЛСР» та її гендиректора до «кремлівського списку» – переліку суб’єктів (фізичних та юросіб), безпосередньо наближених до президента РФ Путіна.

У місті Обухів Київської області зареєстрована компанія «Аерок». Основний вид діяльності – виготовлення виробів із бетону для будівництва. Власником компанії є ПАТ «Група ЛСР», свідчать дані Youcontrol. Даних, що Молчанов володіє ще якимись активами в Україні, немає.

У червні минулого року Подільська окружна прокуратура міста Києва за ініціативи СБУ передала в управління АРМА активи підприємства, яке належить Молчанову.

7 липня Міністерство юстиції подало до Вищого антикорупційного суду позов про стягнення в дохід держави українських активів російського ПАТ «Група ЛСР».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні