Категорія
Новини
Дата

Окупанти оголосили евакуацію Херсонщини. Україна попереджає про можливі провокації з боку Росії

Окупаційна влада Херсонщини планує перемістити близько 50 000–60 000 осіб протягом наступних шести днів на тлі українського контрнаступу, пише Reuters із посиланням на заяву ставленика Кремля в області Володимира Сальдо.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За його словами, окупанти перекидають мирних жителів на інший берег Дніпра, щоб «забезпечити безпеку людей» та дозволити військовим «діяти рішуче».
  • Сальдо повідомив, що ситуація «загострюється», тож приблизно 10 000 людей на день будуть переміщені протягом наступних шести днів, і «деякі регіони Росії готуються прийняти людей».
  • За останні два дні Херсон уже залишили понад 5000 людей, додав Сальдо. Російська окупаційна влада теж покидає Херсон, пише Bloomberg.
  • «Не минуло й місяця з помпезного оголошення про анексію Херсона, урочистого концерту на Червоній площі та криків «гойда», як самопроголошена «адміністрація міста»… урочисто евакуюється в очікуванні українського правосуддя. Реальність може бути болючою, якщо жити у світі вигаданих фантазій», – написав радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.
  • За даними Reuters, російські сили на Херсонщині за останні кілька тижнів були відкинуті на 20–30 км і ризикують бути затиснутими до берега річки Дніпро.
  • Також окупанти заборонили цивільним особам вʼїзд до регіону на сім днів.
  • У Центрі національного спротиву, який створили ССО України, повідомляють про можливі провокації росіян у Херсоні. «Росіяни попереджають про нібито заплановані воєнні злочини від ЗСУ, що є ворожою пропагандою, яка намагається відволікти увагу росіян від провалу армії РФ. Адже російська армія не зацікавлена в збереженні життів місцевих, натомість використовує скупчення людей для провокацій та «живого щита», – йдеться у повідомленні.
  • Місцевих жителів закликали за можливості залишити регіон та виїхати на підконтрольну територію України.
  • Голова Офісу президента України Андрій Єрмак також зазначив, що «росіяни намагаються залякати херсонців фейковими розсилками про обстріли міста нашою армією, а також влаштовують пропагандистську показуху з евакуацією».
  • «Доволі примітивна тактика, враховуючи, що ЗСУ не обстрілюють українські міста – це роблять виключно російські терористи, в яких навіть на Росії на житлові будинки падають літаки», – додав він.

Контекст

Україна може повернути контроль над Херсоном уже цього тижня, пише Financial Times із посиланням на оцінки західних військових. В останні тижні українські ЗС активно наступали на південній лінії фронту, відвойовуючи територію Херсонщини.

Українські сили прорвали лінію фронту в Херсоні на початку місяця, це визнало й російське Міністерство оборони. Це стало найбільшим наступом України на Півдні від початку повномасштабного вторгнення Москви в лютому. 

Видання з посиланням на Станіслава Бєлковського, колишнього кремлівського піарника, який став критиком Путіна, пише, що заклик про допомогу в евакуації сімей показує, що Росія «готується до вирішальної битви» за Херсон.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні