Категорія
Новини
Дата

Західні військові прогнозують звільнення Херсона вже наступного тижня – FT

2 хв читання

Україна може повернути контроль над Херсоном уже наступного тижня, пише Financial Times із посиланням на оцінки західних військових. В останні тижні українські ЗС активно наступали на південній лінії фронту, відвойовуючи територію Херсонщини.

Ключові факти

  • Видання повідомляє, що заклики ставленика Кремля на Херсонщині Володимира Сальдо про необхідність евакуації з області сигналізують про те, що контрнаступ Києва в цьому регіоні може набирати обертів.
  • Українські сили прорвали лінію фронту в Херсоні на початку місяця, це визнало й російське міністерство оборони. Це стало найбільшим наступом України на півдні від початку повномасштабного вторгнення Москви в лютому. 
  • Сальдо сказав, що «евакуація була призначена для захисту людей від обстрілів».
  • Видання з посиланням на Станіслава Бєлковського, колишнього кремлівського піарника, який став критиком Путіна, пише, що заклик про допомогу в евакуації сімей показує, що Росія «готується до вирішальної битви» за Херсон.

Контекст

10 жовтня Росія завдала масованих ракетних та авіаційних ударів по території України із застосуванням ударних БПЛА. Про це повідомив головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний. Окупанти завдали ударів по українських містах за допомогою 84 крилатих ракет та 24 безпілотних літальних апаратів, з них 13 – іранські дрони-камікадзе Shahed-136. Їх середня загальна вартість, за підрахунками Forbes, – $400–700 млн. Українські війська збили понад половину ракет – 43 штуки та 13 БПЛА. Через обстріли загинули 19 осіб, поранено 105, інформація оновлюється.

Для розрахунку вартості ракет Forbes використовував такі оцінки: вартість ракети Х-101 – $13 млн, «Калібр» – $6,5 млн, «Іскандер» – $3 млн, «Онікс» – $1,25 млн, Х-22 – $1 млн, «Точка-У» – $0,3 млн. Загальна вартість усіх випущених 10 жовтня дронів – кілька мільйонів доларів.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що Росія випустила десятки ракет й іранські дрони, в окупантів дві мішені: енергообʼєкти та люди.

Російські військові отримали вказівку з Кремля готувати масовані ракетні удари по цивільній інфраструктурі України ще 2 та 3 жовтня, повідомляє Головне управління розвідки МО України.

Зеленський наголосив, що останніми атаками Росія хоче спровокувати хаос в Україні та знищити енергетичні обʼєкти. За даними розвідки, Росія замовила в Ірані 2400 дронів-камікадзе, тож Зеленський закликав G7 надати системи ППО і ПРО.

Звертаючись до президента Франції та премʼєр-міністра Італії в межах зустрічі G7, глава держави наголосив, що дуже очікує постачання систем SAMP-T, якщо це можливо, вже найближчими місяцями.

Президент закликав лідерів країн «Великої сімки» допомогти Україні фінансово у створенні повітряного щита.

В Україну вже прибула німецька система протиповітряної оборони (ППО) IRIS-T та очікуються американські зенітні ракетні комплекси Nasams, повідомив міністр оборони Олексій Резніков. Також надійшли ще чотири системи HIMARS. За словами міністра, в Україні почалася «нова ера ППО».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні