Категорія
Новини
Дата

ООН cпростовує закиди Путіна щодо «зернової угоди» та планує збільшити обсяги постачання з України

Координатор ООН з Чорноморської зернової ініціативи Амір Абдулла розкритикував нападки президента Росії Володимира Путіна на «зернову угоду», спрямовану на подолання глобальної продовольчої кризи. В ООН наполягають – угода працює так, як передбачалося, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами представника ООН, угода, підписана у Стамбулі в липні, досягла своєї мети щодо відновлення найважливішого торгового шляху.
  • «Основна мета коридору полягала в тому, щоб забезпечити відкриття дуже важливого торговельного маршруту для продуктів харчування та добрив. І я думаю, що ми цього досягли», – сказав він журналістам.
  • Він додав, що ООН прагне збільшити обсяги постачання.
  • Статистика ООН показує, що станом на 8 вересня близько 28% постачань припадало на країни з доходом нижче середнього, включаючи Єгипет, Індію, Іран та Судан. Приблизно 44% вирушили до країн із високим рівнем доходу, 21% – до Туреччини та 7% – до Китаю.
  • Абдулла наголосив, що ці цифри не завжди вказують на кінцевий пункт призначення експорту. Він навів приклад Туреччини, яка щорічно переробляє мільйони тонн пшениці для експорту до Африки та Близького Сходу, а також переправляє необроблене зерно до інших країн.

Контекст

22 липня в Туреччині було підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів».

Розблокування одеських портів дає змогу Україні щомісячно експортувати приблизно 4 млн т зернових і олійних, підрахував генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон. Разом з експортом через дунайські порти та сухопутні західні кордони Україна зможе щомісяця відправляти 6,6 млн т агропродукції, каже він.

Цього досить, аби Україна змогла вивезти за кордон експортні залишки минулорічного врожаю (15–18 млн т) і зерно, яке буде зібрано в 2022 році та продано на зовнішні ринки. В 2022 році Україна має отримати 70 млн т нового врожаю, прогнозують в УКАБ. 

На 5 вересня у рамках зернової ініціативи з України було експортовано понад 2 млн т зерна. Україна розраховує експортувати «зерновим коридором» 3 млн т агропродукції на місяць лише з портів Великої Одеси, а також поширити ініціативу на порт Миколаєва.

7 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що угода з країнами Заходу щодо вивезення зерна з України, в рамках якої Росія розблокувала чорноморські порти, виявилася обманом. Путін заявив, що вивезення зерна з українських портів слід обмежити, щоб воно прямувало до країн, що розвиваються. Щодо цього він пообіцяв порадитися з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом.

Згодом Ердоган запропонував відновити постачання зерна з Росії і погодився з тезою Путіна про українське зерно для «заможних країн».

13 вересня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Росія спробує зірвати «зернову угоду» у листопаді, тож Україна вже працює з ООН і Туреччиною та країнами-отримувачами української агропродукції, щоб цього не допустити. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні