OpenAI може піти з ринку ЄС у разі ухвалення жорстких норм щодо ШІ – Сем Альтман /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

OpenAI може піти з ринку ЄС у разі ухвалення жорстких норм щодо ШІ – Сем Альтман

2 хв читання

Getty Images

Генеральний директор OpenAI Сем Альтман заявив, що творець ChatGPT може розглянути можливість виходу з Європи, якщо не зможе дотримуватися майбутніх правил штучного інтелекту (ШІ) Європейського союзу, пише Reuters.

Ключові факти

  • ЄС працює над тим, що може стати першим у світі набором правил, які регулюють ШІ. 
  • У рамках проєкту компанії, які впроваджують інструменти генеративного ШІ, такі як ChatGPT, повинні будуть розкривати будь-які захищені авторським правом матеріали, які використовуються для розробки їхніх систем.
  • Перш ніж розглянути питання про вихід, OpenAI намагатиметься дотримуватися правил у Європі, коли їх буде встановлено, сказав Альтман.
  • «Поточний проєкт закону ЄС про штучний інтелект надмірно регулюватиме, але ми чули, що його буде відкликано», – сказав він агентству Reuters. 
  • Парламентарі ЄС дійшли єдиної думки щодо проєкту закону на початку цього місяця. Тепер його обговорюватимуть представники Європарламенту, Ради ЄС та Єврокомісії, щоб опрацювати остаточні деталі.
  • «Вони могли зробити так багато всього, наприклад змінити визначення систем штучного інтелекту загального призначення», – сказав Альтман. 
  • Система ШІ загального призначення – це категорія, запропонована законодавцями для обліку інструментів ШІ з більш ніж одним додатком, таких як генеративні моделі ШІ, зокрема й підтримуваний Microsoft ChatGPT.

Контекст

Нещодавно, перед свідченнями у Сенаті, Альтман брав участь у нараді у Білому домі, присвяченій ШІ, на якій обговорювалися способи забезпечення нормативних гарантій.

Потім Альтман запропонував законодавцям США розглянути питання про видачу компаніям ліцензій на розробку потужного штучного інтелекту, подібного до того, що лежить в основі чат-бота його компанії, пише Financial Times.

У середині березня компанія OpenAI представила четверту версію мовної моделі ChatGPT.

Після цього понад 1000 технологічних лідерів і дослідників підписали відкритого листа із закликом ввести шестимісячний мораторій на розробку нових систем, оскільки технології ШІ становлять «серйозні ризики для суспільства та людства». Через кілька днів 19 нинішніх і колишніх лідерів Асоціації з розвитку штучного інтелекту, академічного товариства з 40-річною історією випустили власного листа із попередженням про ризики, повʼязані з ШІ. 

11 травня депутати Європарламенту проголосували за широкий набір правил, які стануть частиною європейського закону про штучний інтелект, включаючи повну заборону майже всіх засобів розпізнавання осіб та обмеження для чат-ботів, таких як ChatGPT, пише Financial Times. Європейський союз і США мають намір активізувати співпрацю в галузі штучного інтелекту з метою встановлення мінімальних стандартів для роботи галузі до набуття чинності законодавством, заявила європейська комісарка з питань конкуренції Маргрете Вестагер, пише Reuters.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні