Категорія
Новини
Дата

Нацбанк очікує, що Мінфін підвищить ставки за держоблігаціями — заступник голови НБУ

1 хв читання

Національний банк України (НБУ) очікує, що Міністерство фінансів все ж таки підвищить ставку за державними цінними паперами. Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в інтервʼю Youtube-каналу Олени Шкарпової, колишньої журналістки Forbes та донедавна продакт-менеджерки Prozorro.

Ключові факти

  • «Ми розуміємо бажання Мінфіну залучати ресурси на внутрішньому ринку якомога дешевше. Мінфін абсолютно чітко дає зрозуміти, що сьогодні вони розглядають ОВДП як інструмент підтримки бюджету, а не як фінансовий інструмент для заощадження коштів або інвестицій. Він також орієнтується на вартість обслуговування боргу», — пояснив Ніколайчук.
  • Через це Нацбанку доведеться довше тримати ставку у 25%. «Звичайно, це певною мірою ускладнює досягнення наших цілей. І по суті відмова Мінфіну підвищити свої ставки частково зменшує вплив облікової ставки на економіку. З нашої точки зору, це призведе до того, що нам доведеться довше тримати її на такому високому рівні. Тому ми очікуємо, що Мінфін все ж таки підвищить ставку за своїми інструментами. Можу сказати, що діалог із колегами з Міністерства фінансів триває», — сказав заступник голови НБУ.
  • У Нацбанку, за його словами, очікують, що протягом наступних кількох місяців банки будуть підвищувати ставки за депозитами у гривні і це стимулюватиме населення менше вкладати свої гривневі заощадження в іноземну валюту: «Згідно з нашими очікуваннями, ставки за депозитами від 3 місяців до року становитимуть 15-20%.

Контекст

Перший аукціон з продажу військових ОВДП Мінфін провів 1 березня, залучивши до держбюджету 8 млрд грн. Напередодні уряд затвердив формат випуску та розміщення облігацій, допустивши викуп цінних паперів не лише комерційними інвесторами, а й Нацбанком. Для цього також на період воєнного стану була призупинена дія статті №54 Закону «Про Національний банк України», яка у звичайний час забороняє НБУ фінансувати дефіцит держбюджету шляхом купівлі ОВДП.

НБУ закликав підвищити ставки за військовими ОВДП до ринкових. У Мінфіні заявили, що державні облігації є інструментом підтримки країни, а не максимізації інвестиційного прибутку. Міністерство залишило фіксованими ставки за військовими облігаціями й на аукціоні 14 червня залучив майже 5,46 млрд грн.

На аукціонах з розміщення ОВДП середньозважена дохідність змінювалася від 11,6%-12,1% річних у січні й лютому до 10,3%-10,9% у березні, квітні й травні 2022 р. Мінімального значення ставка дохідності ОВДП досягла у квітні – 9,8% річних за інструментами терміном до 1 року і 11,0% за інструментами терміном від 1 до 3 років. У травні середньозважена ставка трохи підвищилася – до 9,9% і 11,25%, відповідно.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні