Категорія
Новини
Дата

Палата представників США розгляне окремий законопроєкт про допомогу Україні цього тижня

Спікер палати представників США Майк Джонсон має намір цього тижня внести на розгляд до Конгресу окремий законопроєкт щодо підтримки України, про це він написав у соцмережах. Також планується винести ще три окремі ініціативи, серед яких – допомога Ізраїлю.

Ключові факти

  • Цього тижня планується розглянути окремі законопроєкти, зокрема про фінансування Ізраїлю, підтримку України в війні проти російської агресії, допомогу союзникам у Індо-Тихоокеанському регіоні, а також ініціативу про зміцнення національної безпеки США.
  • Джонсон висунув свою пропозицію під час закритої конференції Республіканської партії Палати представників у понеділок.
  • План полягає в тому, щоб спочатку внести процедурну норму, яка регулює усі чотири законопроєкти. Потім кожна пропозиція голосуватиметься окремо, на відміну від ухваленого Сенатом закону про іноземну допомогу на суму $95 млрд, який обʼєднав різні елементи в єдиний пакет, пише The Hill.
  • Четвертий законопроект, повʼязаний із національною безпекою, за словами Джонсона, включатиме пропозицію допомогти Україні сплатити допомогу шляхом конфіскації російських активів; план надання деякої допомоги у вигляді кредитів; та нові санкції проти Ірану після ударів Тегерану по Ізраїлю у вихідні. Інший депутат Республіканської партії заявив, що це також буде включати заборону TikTok.

Контекст

Уже протягом кількох місяців республіканці та демократи в Конгресі обговорюють запит президента Джо Байдена про виділення мільярдів доларів допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню. Республіканці наполягають на нових політичних рішеннях для мексиканського кордону, ставлячи під сумнів подальшу підтримку України.

4 лютого 2024 року сенатори США оприлюднили двопартійний законопроєкт на $118 млрд, який передбачає фінансування охорони кордонів США, військову допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню. Однак 7 лютого Сенат не підтримав двопартійну угоду.

13 лютого Сенат США у фінальному голосуванні підтримав законопроєкт про виділення $95 млрд допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню без міграційної реформи. Голосування завершило майже тиждень дебатів у Сенаті та чотири місяці суперечок із приводу прохання Байдена про фінансування України.

Документ направили до Палати представників. Обидві палати Конгресу повинні схвалити документ, перш ніж Байден зможе його підписати. Згодом стало відомо, що спікер Палати представників США Майк Джонсон готує свій законопроєкт про допомогу Україні, який відрізняється від схваленого Сенатом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні