Категорія
Новини
Дата

Спікер Палати представників США Джонсон готує свій законопроєкт про допомогу Україні. Він відрізнятиметься від схваленого Сенатом

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон заявив республіканським колегам із Сенату, що готовий розробити власний варіант законопроєкту про допомогу Україні, пише The Hill. Раніше Сенат США підтримав законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на $95 млрд і передав його Конгресу.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Джонсон заявив сенаторам, що Палата представників направить їм законопроєкт, який передбачає допомогу Україні. При цьому він попередив, що варіант Палати представників істотно відрізнятиметься від пакету допомоги іноземним державам у $95 млрд, схваленого Сенатом у лютому.
  • Джонсон висунув ідею перетворити пакет допомоги на програму кредиту чи ленд-лізу.
  • Спікер також запропонував використати заморожені російські активи для Фонду підтримки України.
  • Водночас Джонсон не озвучив, чи буде такий пакет допомоги Україні повʼязаний із жорсткою міграційною реформою у США.

Контекст

Вже протягом кількох місяців республіканці та демократи в Конгресі обговорюють запит президента Джо Байдена про виділення мільярдів доларів допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню. Республіканці наполягають на нових політичних рішеннях для мексиканського кордону, ставлячи під сумнів подальшу підтримку України.

4 лютого 2024 року сенатори США оприлюднили двопартійний законопроєкт на $118 млрд, який передбачає фінансування охорони кордонів США, військову допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню. Однак 7 лютого Сенат не підтримав двопартійну угоду.

13 лютого Сенат США у фінальному голосуванні підтримав законопроєкт про виділення $95 млрд допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню без міграційної реформи. Голосування завершило майже тиждень дебатів у Сенаті та чотири місяці суперечок із приводу прохання Байдена про фінансування України.

Документ направили до Палати представників. Обидві палати Конгресу повинні схвалити документ, перш ніж Байден зможе його підписати. Проте спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що наразі не планує ставити документ на голосування, Байден заявив, що це «на руку Путіну».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні