Категорія
Новини
Дата

Парламент Естонії визнав російський режим терористичним

У вівторок парламент Естонії (Рійгікогу) затвердив резолюцію, якою засудив анексію території України та оголосив російський режим терористичним, пише ERR. Документ підтримали 88 депутатів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Відповідно до схваленого проєкту, Рійгікогу різко засуджує воєнні дії Російської Федерації проти України та незаконну анексію захопленої в ході агресії території. 
  • Парламент підтверджує, що Естонія ніколи не визнає порушення територіальної цілісності України внаслідок агресії та проведення фейкових референдумів.
  • «Шляхом порушення ніколи не можливо створити право. Путінський режим, що загрожує ядерною зброєю, зробив Росію найбільшою загрозою для світу як у Європі, так і в усьому світі», – наголошується в проєкті.
  • Згідно з документом, депутати Естонії підтримують розслідування, розпочаті Міжнародним судом та Міжнародним кримінальним судом щодо злочинів, скоєних на території України, та вважають за потрібне провести щодо винних у злочині агресії судовий процес у межах спеціального міжнародного трибуналу.
  • «Підтримуючи заклик парламенту України до держав та міжнародних організацій, Рійгікогу оголошує російський режим терористичним, а Російську Федерацію – державою-спонсором тероризму, діям якої потрібно дати спільну відсіч. Рійгікогу закликає міжнародну спільноту ухвалити аналогічні декларації», – зазначається в повідомленні.
  • Рійгікогу також підтримує вимогу позбавити Росію статусу постійного члена Ради Безпеки ООН та закликає держави-члени Європейського Союзу виявити єдність у застосуванні додаткових економічних санкцій, спрямованих проти РФ та її союзника Білорусі.
  • Парламент також закликає Європейський Союз та НАТО значно збільшити обсяг військової та гуманітарної допомоги Україні та підтримати повоєнне відновлення держави.

Контекст

Раніше цього року парламент Естонії виступив із трьома заявами, які засуджують дії Росії та висловлюють підтримку Україні. 18 січня парламент ухвалив заяву на підтримку територіальної цілісності України, 23 лютого – заяву про агресію Росії проти України та 21 квітня – заяву про воєнні злочини Російської Федерації та геноцид.

Рада Європейського Союзу призупинила дію угоди про спрощення візового режиму з Росією, нові правила почали діяти з 12 вересня. Відтепер на громадян Росії поширюються загальні правила візового кодексу.

До списку «лояльних країн ЄС, які дотепер оформляли і продовжують приймати документи на візи під туристичні поїздки», належать Італія, Іспанія, Греція, Франція, Угорщина, Кіпр (національна віза, не Шенген). Більше не приймають документи від туристів Латвія, Литва, Естонія, Польща, Чехія, Словаччина, Данія, Бельгія та Нідерланди.

З 19 вересня Естонія закрила вʼїзд для російських туристів із шенгенськими візами, виданими будь-якими державами ЄС. Такі заходи запровадили всі країни Балтії та Польща.

13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, у якій оголосила режим РФ терористичним. Отже, ПАРЄ стала першою міжнародною організацією, яка визнала Росію державою-терористом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні