Протестувальники під стінами парламенту Грузії. 28 травня 2024 року /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Парламент Грузії подолав вето президента й остаточно ухвалив закон «про іноагентів»

1 хв читання

Протестувальники під стінами парламенту Грузії. 28 травня 2024 року Фото Getty Images

Парламент Грузії подолав вето президента Саломе Зурабішвілі й остаточно ухвалив закон про «іноагентів» («Про прозорість іноземного впливу»). Проти мотивованих зауважень президента виступили 66 депутатів; за подолання вето проголосували 84 депутати, проти – 4, пише «Ехо Кавказу».

ЄС, який у грудні надав Грузії статус кандидата, неодноразово заявляв, що законопроєкт стане барʼєром на шляху подальшої євроінтеграції.

Деталі

  • За законами Грузії вето президента має більше формальний характер, оскільки для його подолання достатньо більшості голосів членів парламенту. 
  • Згідно з Конституцією Грузії, тепер закон у 3-денний термін передається президенту Грузії. Саломе Зурабішвілі в 5-денний термін може підписати й опублікувати його. Якщо вона відмовиться від підписання, закон у 5-денний термін підпише й опублікує голова парламенту, Шалва Папуашвілі.
  • За попередньою інформацією, вже із серпня ЗМІ та неурядові організації, які за даними 2023 року отримували понад 20% доходу з-за кордону, протягом місяця мають через Дім юстиції внести заяву про реєстрацію як організацій, що проводять інтереси іноземної сили. В іншому разі на них буде накладено штрафи. 
Парламент Грузії подолав вето президента й остаточно ухвалив закон «про іноагентів» /Фото 1

Протестувальники та поліція під стінами будівлі парламенту Грузії, 28 травня 2024 року. Фото: NGnewsgeorgia

Контекст

Голосування відбулося на тлі масштабної акції противників закону. Парламентарії залишали парламент під вигуки протестувальників «Раби».

Навесні 2023 року в Грузії хотіли прийняти схожий закон. Тоді після протестів населення правляча партія відмовилась від ідеї.

Цього року влада вирішила не відмовлятися від ініціативи, попри протест десятків тисяч громадян, про позицію міжнародних партнерів Грузії. 

ЄС, який у грудні 2023 року надав Грузії статус кандидата на вступ до блоку, заявив, що її заявку буде заморожено в разі остаточного ухвалення закону. Помічник держсекретаря США у справах Європи та Євразії Джеймс ОʼБраєн пригрозив персональними санкціями особам, причетним до ухвалення закону. Він також попередив, що США можуть переглянути програми економічної та військової допомоги Грузії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні