Категорія
Новини
Дата

США розробляють план експорту українського зерна після виходу Росії з «зернової угоди» – WSJ

Влада США веде переговори з Туреччиною, Україною та її країнами-сусідами щодо збільшення альтернативних маршрутів для експорту українського зерна після виходу Росії з «зернової угоди», пише The Wall Street Journal з посиланням на американських чиновників. 

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Вашингтон пропонує налагодити до жовтня додатковий маршрут експорту 4 млн т зерна на місяць через річку Дунай. 
  • Передбачається, що левова частка зерна відправлятиметься річкою та через Чорне море до найближчих портів Румунії, а звідки – до інших країн. Цей маршрут займатиме більше часу та буде дорожчим за традиційні, але він може стати альтернативою чорноморському коридору, зазначає видання.
  • Водночас США розглядають усі можливі варіанти, включаючи військові рішення для захисту суден, що працюють із українськими портами, повідомив один із співрозмовників WSJ серед американських чиновників. Він не уточнив деталі цих варіантів і не назвав країни, які можуть у них брати участь.
  • Пошук альтернативних маршрутів означає, що США, Україна та європейські країни готуються до сценарію, в якому РФ не повернеться до «зернової угоди» для перевезення українських літніх та осінніх врожаїв, зазначає видання. 
  • «Реальність у тому, що Росія вирішила атакувати світові маршрути продовольчого постачання, і доки вона не завершить свою атаку, буде складно повернути їх (за стіл переговорів)», – заявив співрозмовник WSJ у Вашингтоні.
  • Туреччина та ООН паралельно намагаються переконати Росію повернутися до «зернової угоди». Президент Реджеп Тайіп Ердоган допоміг укласти угоду минулого року, і зараз чекають, що він досягне успіхів до початку збирання українських зернових на початку вересня, повідомили дипломати.
  • Пропозиції США частково спиратимуться на ініціативу ЄС щодо створення автомобільних і морських маршрутів, відомих як «коридори солідарності». Плани ЄС передбачають, що Україна зможе вивозити 5-5,5 млн т зерна на місяць. 
  • Найбільший обсяг перевезеного зерна, досягнутий завдяки маршрутам ЄС, становив 4,2 млн т у листопаді минулого року. За даними офіційних осіб ЄС, більшість обсягів припадала на Дунайський маршрут – приблизно 60%. 
  • «Зерновий коридор» на піку дозволяв Україні експортувати близько 6 млн т зерна на місяць із трьох портів Одеської області.

Контекст

17 липня РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та відмовилася її продовжувати. Міністерство оборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії з «зернової угоди» з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Того ж дня президент Володимир Зеленський запропонував продовжити роботу «зернового коридору» після того, як Росія вирішила вийти з угоди.

19 липня Зеленський заявив, що Україна вивчає можливість безпечного функціонування «зернового коридору», включно з можливим супроводом конвоями.

Після виходу з «зернової угоди» Росія неодноразово бомбила українські порти та зерносховища. За даними віцепремʼєр-міністра з відновлення Олександра Кубракова, лише у липні внаслідок атак РФ пошкоджено та частково знищено 26 об’єктів портової інфраструктури та пʼять цивільних суден.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні