Категорія
Новини
Дата

Перевірка бізнесу. До кого прийдуть податківці до кінця року

Державна податкова служба до кінця року перевірить 1275 бізнесів. До переліку потрапили компанії з підакцизним товаром, банки, гральний бізнес та інші. Про це повідомив Опендатабот, посилаючись на дані податкової.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Податкова служба запланувала перевірити 1019 компаній та 256 фізичних осіб до кінця року.  
  • Наразі ДПС планує провести документальні перевірки у 896 компаній, що працюють з підакцизним товаром (алкоголь, тютюн, бензин). Зокрема, до переліку потрапили ОККО, Socar, «Карлсберг Україна», «Укртранснафта» тощо.
  • Податківці перевірять 94 фінансові компанії, 15 банків: «Восток», Укргазбанк, «Альянс», Банк інвестицій та заощаджень, Комінбанк, «Глобус», «Український капітал», Український будівельно-інвестиційний банк, Дойчебанк ДБУ, Альтбанк, Перший інвестиційний банк, Європейський промисловий банк, Банк «Кліринговий дім», Піреус банк МКБ, РВС банк.
  • Також під перевірку потрапили 19 страхових компаній та їх підрозділів. Зокрема, «ВУСО» й «ТАС». У списку – 60 інших фінансових установ.
  • Перевірку пройдуть 256 фізичних осіб. Крім того, податкова перевірить 29 компаній щодо правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб та ЄСВ. У цьому переліку – 17 гральних бізнесів, зокрема Favbet.
Перевірка бізнесу. До кого прийдуть податківці до кінця року /Фото 1

Контекст

1 серпня набрав чинності закон, що вносить низку змін до Податкового кодексу України, зокрема щодо податкових перевірок. 

Під податкові перевірки можуть потрапити підприємства, у яких:

  • рівень сплати податку на прибуток нижчий на 50% та більше за середньогалузевий;
  • рівень сплати ПДВ нижчий на 50% та більше за середньогалузевий;
  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську більше ніж у два рази;
  • заробітна плата, нарахована/виплачена податковим агентом, менша середньої по регіону у відповідній галузі;
  • загальна сума витрат підприємницької діяльності 75% або більше загальнорічного оподатковуваного доходу, за умови, що сума задекларованого доходу становить 10 і більше млн грн.

У другому кварталі 2023 року Рада бізнес-омбудсмена отримала 361 скаргу компаній щодо зловживань державних органів. У першому кварталі було 328 звернень, а у четвертому кварталі 2022-го – 305 скарг. Традиційно бізнес найбільше скаржиться на податківців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні