Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада проголосувала за довоєнні податки і частковий мораторій на перевірки бізнесу

Верховна Рада ухвалила змінений законопроєкт №8401 щодо часткового повернення податкових перевірок, скасування «спрощенки» у 2% та відновлення штрафів за невикористання РРО, повідомив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк. За документ проголосували 239 нардепів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно із законопроєктом, з 1 серпня скасовується 2% єдиний податок.
  • За словами Железняка, законопроект врегульовує перехід зі «спрощенки» – платник 2% ЄП матиме право подати заяву про відмову від застосування «спрощенки» та вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти, якщо він цього не зробить – автоматично переводитиметься на систему, на якій перебував до обрання 2% ЄП.
  • Водночас новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали 2% ЄП, автоматично вважатимуться платниками ЄП третьої групи зі ставкою 5%.
  • Передбачене автоматичне відновлення прав і обов’язків платника ПДВ для тих суб’єктів, у кого реєстрація платником ПДВ була призупинена.
  • У законопроєкті пропонується надати платникам, які в 2023 році перейшли з 2% ЄП на загальну систему, право перейти повторно цьогоріч на спрощену систему за своїм вибором шляхом подання заяви. При цьому, в разі подання заяви до 1 вересня, такий платник вважатиметься платником ЄП з 1 серпня.
  • Також документом з 1 серпня частково скасовується чинний мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.
  • З 1 жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування РРО. Але передбачене звільнення від фінансової відповідальності за порушення з РРО (окрім як під час торгівлі підакцизними товарами), якщо вони були вчиненні на прифронтових територіях (у тому числі територіях можливих бойових дій).
  • Окрім цього законопроєкт передбачає, що «технічний борг», який виник із 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року в електронному кабінеті, не враховуватиметься під час визначення можливості платника продовжувати перебування на спрощеній системі. Документ зберігає право добровільної сплати ЄП і ЄСВ для прифронтових територій (у тому числі територій можливих бойових дій) і надає можливість ФОП-платникам ЄП без ПДВ вказувати в розрахункових документах назви товарів (послуг) за спрощеною формою.

Контекст

29 травня парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт №8401. Документ передбачає повернення податкових перевірок, скасування «спрощенки» у 2% та відновлення штрафів за невикористання РРО. Ці пільгові норми нардепи ухвалили ще на початку війни – у березні 2022 року.

Раніше в коментарі Forbes Железняк заявляв, що депутати не зволікатимуть із прийняттям законопроєкту у другому читанні. «Набрати чинності законопроєкт може вже з 1 серпня 2023 року», – зазначав він.

Повернення до довоєнного оподаткування – вимога МВФ. Прийняття законопроєкту забезпечить виконання меморандуму з МВФ про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022-го (наприкінці березня український уряд і МВФ домовились про чотирирічну програму фінансування на $15,6 млрд) і сприятиме збільшенню податкових надходжень у 2023 році, зазначається у релізі, оприлюдненому на сайті Мінфіну

Інша причина прийняття закону – контрнаступ ЗСУ, заявляв голова профільного комітету Данило Гетманцев. «Потреби на армію зростають, тому повернення до довоєнної системи оподаткування – зрозумілий крок», – наголошував він.

За підрахунками Мінфіну, цього року законопроєкт має принести до бюджету 10 млрд грн. Железняк оцінює цьогорічні надходження трохи скромніше – у 8 млрд грн.

Народні депутати не встигли повернути перевірки бізнесу й штрафи за невикористання касових апаратів із 1 липня виключно з технічних причин, ці норми запрацюють із 1 серпня. Про це Forbes Ukraine заявив Гетманцев.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні