Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада проголосувала за довоєнні податки і частковий мораторій на перевірки бізнесу

2 хв читання

Верховна Рада ухвалила змінений законопроєкт №8401 щодо часткового повернення податкових перевірок, скасування «спрощенки» у 2% та відновлення штрафів за невикористання РРО, повідомив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк. За документ проголосували 239 нардепів.

Ключові факти

  • Згідно із законопроєктом, з 1 серпня скасовується 2% єдиний податок.
  • За словами Железняка, законопроект врегульовує перехід зі «спрощенки» – платник 2% ЄП матиме право подати заяву про відмову від застосування «спрощенки» та вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти, якщо він цього не зробить – автоматично переводитиметься на систему, на якій перебував до обрання 2% ЄП.
  • Водночас новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали 2% ЄП, автоматично вважатимуться платниками ЄП третьої групи зі ставкою 5%.
  • Передбачене автоматичне відновлення прав і обов’язків платника ПДВ для тих суб’єктів, у кого реєстрація платником ПДВ була призупинена.
  • У законопроєкті пропонується надати платникам, які в 2023 році перейшли з 2% ЄП на загальну систему, право перейти повторно цьогоріч на спрощену систему за своїм вибором шляхом подання заяви. При цьому, в разі подання заяви до 1 вересня, такий платник вважатиметься платником ЄП з 1 серпня.
  • Також документом з 1 серпня частково скасовується чинний мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.
  • З 1 жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування РРО. Але передбачене звільнення від фінансової відповідальності за порушення з РРО (окрім як під час торгівлі підакцизними товарами), якщо вони були вчиненні на прифронтових територіях (у тому числі територіях можливих бойових дій).
  • Окрім цього законопроєкт передбачає, що «технічний борг», який виник із 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року в електронному кабінеті, не враховуватиметься під час визначення можливості платника продовжувати перебування на спрощеній системі. Документ зберігає право добровільної сплати ЄП і ЄСВ для прифронтових територій (у тому числі територій можливих бойових дій) і надає можливість ФОП-платникам ЄП без ПДВ вказувати в розрахункових документах назви товарів (послуг) за спрощеною формою.

Контекст

29 травня парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт №8401. Документ передбачає повернення податкових перевірок, скасування «спрощенки» у 2% та відновлення штрафів за невикористання РРО. Ці пільгові норми нардепи ухвалили ще на початку війни – у березні 2022 року.

Раніше в коментарі Forbes Железняк заявляв, що депутати не зволікатимуть із прийняттям законопроєкту у другому читанні. «Набрати чинності законопроєкт може вже з 1 серпня 2023 року», – зазначав він.

Повернення до довоєнного оподаткування – вимога МВФ. Прийняття законопроєкту забезпечить виконання меморандуму з МВФ про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022-го (наприкінці березня український уряд і МВФ домовились про чотирирічну програму фінансування на $15,6 млрд) і сприятиме збільшенню податкових надходжень у 2023 році, зазначається у релізі, оприлюдненому на сайті Мінфіну

Інша причина прийняття закону – контрнаступ ЗСУ, заявляв голова профільного комітету Данило Гетманцев. «Потреби на армію зростають, тому повернення до довоєнної системи оподаткування – зрозумілий крок», – наголошував він.

За підрахунками Мінфіну, цього року законопроєкт має принести до бюджету 10 млрд грн. Железняк оцінює цьогорічні надходження трохи скромніше – у 8 млрд грн.

Народні депутати не встигли повернути перевірки бізнесу й штрафи за невикористання касових апаратів із 1 липня виключно з технічних причин, ці норми запрацюють із 1 серпня. Про це Forbes Ukraine заявив Гетманцев.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні