Категорія
Новини
Дата

Рада бізнес-омбудсмена констатує зростання кількості скарг від підприємців. У топі – податкові питання

У другому кварталі 2023 року Рада бізнес-омбудсмена (РБО) отримала 361 скаргу компаній щодо зловживань державних органів. У першому кварталі було 328 звернень, а у четвертому кварталі 2022-го – 305 скарг. Традиційно бізнес найбільше скаржиться на податківців, свідчить огляд підсумків роботи РБО у другому кварталі.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У другому кварталі 2023 року з 361 скарги РБО провела 155 розслідувань, що складає майже половину від загальної кількості отриманих скарг. 64 скарги лишилося на стадії попереднього розгляду. Рада відхилила 144 звернення через невідповідність критеріям скарг, передбачених регламентом установи.
  • «Поступове збільшення кількості запитів свідчить як про пожвавлення підприємницької діяльності, так і спроб держорганів нав’язати підприємцям свою волю», – зазначається в коментарі бізнес-омбудсмена.
  • Податкові питання складають переважну частку скарг бізнесу – їхня кількість становить майже 70% всіх звернень до установи (241 з 368). У першому кварталі 2023 року розглянуто 230 з 328 скарг на податкову тематику.
  • Актуальність для компаній зберегли питання, пов’язані з роботою СМКОР, на кшталт системного блокування податкових накладних, включення в переліки ризикових і невиконання судових рішень щодо реєстрації накладних.
  • З огляду на часткове впровадження рекомендацій РБО, виданих Мінфіну та ДПС за результатами розслідування за власної ініціативи, кількість випадків блокування накладних дещо зменшилася (з 34% у I кв. 2023 року до 21% у II кв. 2023-го).
  • Окрема категорія звернень стосувалася невдоволення бізнесу результатами податкових перевірок. Враховуючи часткове відновлення перевірок із кінця літа, можна очікувати збільшення кількості звернень компаній з цього питання, йдеться у коментарі РБО.
  • Другий квартал поспіль для скаржників обертів набирає проблема порушень з боку правоохоронних органів. Кількість таких звернень склала 9% у звітному кварталі, тоді як 10% – у першому кварталі 2023 року. 
  • Протягом квітня-червня підприємці найчастіше скаржилися щодо процесуальних зловживань і бездіяльності Нацполіції та органів прокуратури. Бізнес-омбудсмен зазначає, що представники держави продовжують використовувати кримінальні провадження як інструмент тиску на бізнес.
  • Митний блок у загальній структурі звернень до Ради протягом квітня-червня сягнув 6% (21 скарга). У минулому кварталі кількість скарг щодо зловживань на митниці склала 8% (25 скарг). 
  • «Можна констатувати, що митні питання зберігають свою важливість для бізнесу та впевнено посідають третє місце в рейтингу ТОП-предметів скарг до РБО. Для порівняння – у довоєнні часи кількість звернень щодо митниці коливалася на рівні 3-4%», – зазначається у коментарі. 
  • Проблеми, що найбільше турбують бізнес у цій сфері, пов’язані з оцінкою митної вартості, а також затримкою або відмовою під час митного оформлення. Компанії стикаються з однобоким коригуванням митної вартості товарів нібито через наявність розбіжностей в документах, зазначає РБО. 
  • Поодинокі скарги, по одній з яких триває розслідування, стосувалися затримки з поверненням сум бюджетного відшкодування ПДВ, коли підприємці мали труднощі з поверненням коштів Держказначейством на свої рахунки.

Контекст

Навесні 2023-го чи не щотижня зʼявлялися новини про обшуки й кримінальні справи проти відомих бізнесменів. Підприємці скаржаться на посилення тиску з боку правоохоронців, проблему визнають і на рівні Верховної Ради й Офісу президента. 

Раптовий обшук СБУ та Нацполіції, що відбувся у чернівецькому офісі розробника ImproveIT Solutions 9 травня, ледь не зірвав проєкт компанії для важливого замовника зі США. Слідчі, які прийшли до айтівців у справі про «створення та поширення порнографії», вилучили пʼять ноутбуків. Через шість днів техніку повернули без будь-яких пояснень, згадує СЕО ImproveIT Solutions Віталій Вершинін. «Вони навіть не намагалися знайти якісь відео на підтримку своїх звинувачень», – пригадує він.

Декількома днями раніше обшуки відбулися й у партнерів засновника інвесткомпанії Concorde Capital Ігоря Мазепи. З березня Бюро економічної безпеки веде справу проти компанії «М-Кіно», що володіє мережею кінотеатрів «Мультиплекс», за начебто ухилення від сплати податків. У лютому бізнес-спільнота обурювалася через «маски-шоу» у засновника MacPaw Олександра Косована.

Кількість скарг бізнесу на правоохоронців цьогоріч зросла в рази, йдеться і про білий бізнес, констатує заступник голови фінансового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк. Цю тезу підтверджують і чотири його колеги з економічного, фінансового та антикорупційного комітетів, частина з яких спілкувалася з Forbes на умовах анонімності.

Чому силовики активізувалися саме зараз та що з цим робити бізнесу – читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні