Категорія
Новини
Дата

НАБУ і САП скерували до суду перший епізод справи «Роттердам+» про збитки на 19 млрд грн. У ДТЕК назвали рішення сумнівним

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) направили до суду перший епізод справи «Роттердам+», повідомляє НАБУ. Йдеться про обвинувачення шістьох осіб у заподіянні споживачам електроенергії збитків на понад 19 млрд грн упродовж 2016–2017 років. У ДТЕК заявили, що усі процесуальні терміни у межах цього кримінального провадження давно минули.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зокрема, йдеться про (посади вказані на момент вчинення злочину): голову НКРЕКП, члена НКРЕКП, начальника відділу НКРЕКП, керівника управління НКРЕКП, заступника комерційного директора однієї з приватних компаній групи, а також директора департаменту однієї з компаній зазначеної групи.
  • За версією слідства, у так звану формулу «Роттердам+», яка була затверджена у 2016 році НКРЕКП, заклали витрати, яких насправді не існувало, а саме – на транспортування вугілля в Україну з порту в Роттердамі. 
  • «В результаті такої методики обчислення протягом 2016–2017 років кінцеві споживачі переплатили понад 19 млрд грн, що підтверджується висновками експертиз», – сказано в повідомленні НАБУ. Збитки, завдані через застосування формули у 2018–2019 роках, розслідувані в окремому провадженні.
НАБУ і САП скерували до суду перший епізод справи «Роттердам+» про збитки на 19 млрд грн. У ДТЕК назвали рішення сумнівним /Фото 1

Інфографіка: НАБУ

  • За даними бюро, ухвалити таку формулу розрахунку вартості електроенергії НКРЕКП вмовили представники групи приватних теплогенеруючих компаній, які в результаті й отримали надприбутки. 
  • «Як наслідок, відбулось зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об’єктів соціальної інфраструктури, підприємців, що призвело до подорожчання товарів та послуг для кінцевого споживача, в тому числі й першої необхідності», – зазначили в НАБУ.
  • Доповнено. Вищий антикорупційний суд України 21 вересня 2021 року підтвердив законність та обґрунтованість закриття так званої справи «Роттердам+». Це рішення підтверджено апеляційною інстанцією та набуло чинності. Тому законність дій НАБУ та САП направити справу до суду викликає сумніви, заявили в пресслужбі ДТЕК, коментуючи повідомлення антикорупційних органів. 
  • «Усі процесуальні терміни у межах цього кримінального провадження давно минули. Ці факти підтверджено судовим рішенням. ДТЕК докладе всіх зусиль для захисту честі та репутації компанії та своїх співробітників», – йдеться у коментарі ДТЕК.

Контекст

Провадження щодо «Роттердам+» було відкрито в березні 2017 року. В серпні 2019-го детективи НАБУ повідомили про підозру шести особам, зокрема колишньому голові НКРЕКП Дмитру Вовку. За даними слідства, Вовк за попередньою змовою з групою інших осіб розробили та в 2016 році прийняли необґрунтований регуляторний акт, так звану формулу «Роттердам+».

Через цю формулу компанії ДТЕК Ріната Ахметова і «Центренерго» продавали електроенергію дорожче. Її скасували в липні 2020 року в звʼязку з переходом України на новий ринок електроенергії. За даними слідства, збиток від «Роттердам+» перевищує 39 млрд грн.

5 травня 2021 року генпрокурорка Ірина Венедіктова замінила старшого групи прокурорів у кримінальному провадженні «Роттердам+» Віталія Пономаренка, який тричі закривав це провадження. 20 травня новий старший групи прокурорів Денис Демків вирішив закрити справу вчетверте. НАБУ тоді заявило, що оскаржуватиме рішення.

21 вересня апеляційна палата Вищого антикорупційного суду завершила розгляд апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді ВАКС від 13 жовтня 2021 року про відмову в задоволенні скарги на рішення щодо закриття кримінального провадження.

22 вересня керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко скасував постанову про закриття так званої справи «Роттердам+» як «незаконну та необґрунтовану».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні