Категорія
Новини
Дата

Окупанти «приєднали» Запорізьку АЕС до «Росатому». Персонал працює під дулами автоматів – голова «Енергоатому»

На території Запорізької атомної станції перебувають близько 50 одиниць ворожої техніки і 500 російських військових, повідомив в. о. голови НАЕК «Енергоатом» Петро Котін в інтервʼю Радіо Свобода. Окупанти заявили, що станція відтепер належить «Росатому».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Російські окупанти використовують Запорізьку АЕС як військову базу. Український персонал працює під дулами зброї загарбників, сказав Котін.
  • Окупанти заявили менеджменту, що це зараз станція «Росатому», і більше вона Україні не належить — мовляв, зайшли сюди надовго і це зараз територія орди, тому атомна станція має працювати відповідно до указів «Росатому», розповів Котін.
  • Також там є військовий начальник, з яким виконувач обовʼязків гендиректора атомної станції повинен все узгоджувати, – все, включно з технічними діями. 
  • На станції перебуває близько 50 одиниць техніки загарбників – це танки, бронетранспортери, а також близько 500 російських солдатів. 
  • Люди працюють у дуже важких умовах, але зберігаючи вірність Україні, сказав голова «Енергоатому».

Ключова цитата

«Фактично, третя частина всього МАГАТЕ – це росіяни. Тому там позиція така: так, небезпечно, але прямої небезпеки немає зараз. І власне позиція, що виказується самим МАГАТЕ, – вона дуже стримана. І навіть інколи суперечить документам, які сама ж МАГАТЕ і випускає», – сказав Петро Котін.

Контекст

Уночі 4 березня після ворожих обстрілів на Запорізькій АЕС спалахнула пожежа. Згодом її ліквідували. Російські окупанти взяли під контроль Запорізьку АЕС, вони контролюють адмінбудівлі та прохід на атомну станцію, повідомляє «Енергоатом».

Ворожі війська, які зайняли територію ЗАЕС, замінували узбережжя Каховського водосховища. Крім того, російські військові на АЕС обговорюють наміри спрямувати електроенергію, яку вона виробляє, на Крим та окуповану частину Донбасу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні