Категорія
Новини
Дата

Підприємства групи «Метінвест» не зможуть уникнути блекаутів, але матимуть змогу правильно зупинити роботу – CEO

Комбінати групи «Метінвест» не зможуть уникнути блекаутів, проте у разі раптового знеструмлення матимуть змогу плавно зупинити виробничий процес, а після повернення електропостачання – так само плавно відновити його. Про це повідомив СЕО «Метінвест» Юрій Риженков в інтерв’ю керуючому партнеру PwC в Україні Аго Вілу. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Є кілька кроків, які ми можемо зробити, аби забезпечити безперебійне живлення – це форвардні контракти та імпорт, як минулої зими. Ми до цього готові», – наголосив Юрій Риженков.
  • Проте, за його словами, «Метінвест» не може повністю уникнути блекаутів через інфраструктурні обмеження. «Якщо пошкоджень зазнає окрема підстанція, що живить конкретний комбінат, це може призвести до відключень», – пояснив він.
  • Риженков зазначив, що група наразі не може побудувати достатньо власних генерувальних потужностей, аби повною мірою забезпечити свої виробничі потреби. 
  • «Проте в нас є можливість задіяти модульні електростанції або великі генератори, щоб правильно зупинити роботу підприємства у разі відключення. Це критично як для меткомбінатів, так і для вугільних шахт, де люди працюють під землею, де є скупчення метану та критично мати вентиляцію. Тому важливо мати живлення, аби витягти людей з-під землі та продовжувати вентиляцію ділянок», – пояснив СЕО «Метінвест».
  • Резервні потужності «Метінвесту» дають змогу тримати в робочому стані одну піч на «Запоріжсталі», а також забезпечити вентиляцію та водопостачання для виробничих процесів, сказав Риженков.
  • Що стосується «Каметсталі», то «Метінвест» не може підтримувати роботу печі, але має потужності для генерації, щоб підтримувати водопостачання та обладнання в належному стані. «Це дасть нам змогу правильно завершити роботу та швидко перезапустити її після відновлення живлення», – пояснив Риженков.

Контекст

В Україні триває наймасштабніша за часи незалежності ремонтна кампанія на об’єктах енергетики, заявили раніше в Міненерго. Енергосистема повною мірою буде готова до проходження опалювального сезону без відключень електроенергії та, відповідно, обмежень споживачів. Електроенергії, виробленої українськими електростанціями, наразі достатньо для забезпечення потреб споживачів, наголошували в міністерстві. 

За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, Україна входить у цю зиму відновленою і готовою до атак і терору, який був минулої зими. Про це він заявив на форумі «Енергія бізнесу» від Forbes. Він назвав шість чинників, які забезпечують стабільність енергосистеми: Україна отримала кращу систему ППО, проведено ремонтну кампанію, захист енергооб’єктів, здійснюється робота з міжнародними партнерами, достатня кількість енергоресурсів, у Росії стало менше ракет.

Війна зруйнувала вертикальну інтеграцію групи «Метінвест» Ріната Ахметова. У Маріуполі вона втратила два головні підприємства – «Азовсталь» і ММК імені Ілліча. Ці активи були ядром металургійного бізнесу «Метінвесту». Сюди постачалось до 40% залізорудної сировини з гірничо-збагачувальних комбінатів компанії в Дніпропетровській області. З цієї сировини маріупольські заводи виробляли сталеву продукцію з більшою доданою вартістю. Тільки чверть цієї продукції продавалась в Україні, решта йшла на експорт, зокрема у вигляді слябів для перекатних заводів «Метінвесту» в Англії та Італії. В 2021 році «Азовсталь» і ММК імені Ілліча виробили 8,6 млн т сталі, або 90% всієї сталі групи. На ці заводи припадало 40% усього українського виробництва металопродукції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні