Категорія
Новини
Дата

«Такого не було навіть за часів Януковича». Співзасновник «Нової пошти» прокоментував умови ведення бізнесу в Україні

Під час приходу Nova Post на європейські ринки компанія не відчуває жодного тиску, натомість бізнес-умови в Україні зараз гірші, ніж до початку великої війни. Про це розповів в інтерв’ю Forbes співзасновник групи Nova Володимир Поперешнюк.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Європейські країни порівняно з Україною залишаються вільними та привітними для бізнесу, сказав Поперешнюк 18 січня YouTube-проєкту Forbes «Business Breakfast з Володимиром Федоріним». «Всі проблеми, які є сьогодні у нас в Європі, – лише наші особисті бізнесові», – пояснив він.  
  • Натомість бізнес-умови в Україні зараз гірші, ніж до початку великої війни, переконаний підприємець. 
  • «У підприємців частково звʼязані ноги-руки, тож економіка працює лише на половину свого потенціалу. Нам закручують гайки, і підприємців, що найгірше, саджають до вʼязниць, чого не було навіть за часів Януковича. Зараз читаєш новини: підозра, держзрада, обшуки СБУ, ДБР, НАБУ, БЕБ – жахаєшся», – поскаржився він. 

Контекст

За кілька годин після розмови Forbes із Поперешнюком під час перетину українсько-польського кордону затримали українського підприємця Ігоря Мазепу, а у компанії відбулися обшуки. У коментарі Forbes Concorde Capital заявила, що слідчі дії повʼязані з позицією Мазепи щодо тиску на бізнес. Згодом стало відомо, що співробітники ДБР затримали Юрія Мазепу – брата власника інвестиційної компанії Concord Capital Ігоря Мазепи. 

За версією слідства, бізнесмен є організатором схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС. Йдеться про земельну ділянку у Вишгородському районі площею понад 7 га вартістю більше 20 млн грн.

У Concorde Capital повідомили, що правоохоронці вимагатимуть для Мазепи обрання запобіжного заходу з можливістю внесення 700 млн грн застави.

Сам Ігор Мазепа заявив, що не розуміє суті звинувачень ДБР проти нього – «нікому ніяких державних ділянок не виділяв». У коментарі на своїй сторінці у Facebook Мазепа зазначив, що із «російського сліду» в цій справі – хіба що деякі російські слова, «які я почув при затриманні». 

Він підтвердив, що підозра стосується виділення земельної ділянки на 2,4 га, що нібито завдало збитків державі на 7 млн грн. «Кажуть, виділили з порушенням законодавства. Чому прийшли до мене – не ясно, бо я нікому ніяких державних ділянок не виділяв. Відповіді на питання, чи затримали тих, хто виділяв, я не отримав», – написав Мазепа. Відносно застави він наголосив, що «з цифрами у прокурорів біда»

У коментарі журналістам в залі суду Мазепа повідомив, що справі проти нього вже 10 років, але вона почала рухатися останні 1,5 місяця, затримання бізнесмен повʼязує із своєю позицією щодо тиску на підприємців і діяльністю громадського руху «Маніфест 42».

Печерський районний суд Києва 19 січня обрав запобіжний захід засновнику інвесткомпанії Concorde Capital Ігорю Мазепі у вигляді тримання під вартою із альтернативою у вигляді застави у 349 млн грн. Репортаж з Печерського суду читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні