Категорія
Новини
Дата

План відновлення України. Гетманцев анонсував створення нового державного агентства

В Україні планують створити спеціальне державне агентство розвитку для реалізації плану відновлення. Про це повідомив секретар Національної ради з відновлення, народний депутат Данило Гетманцев, пише "Інтерфакс–Україна".

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Нацрада з відновлення доопрацьовує проєкт плану, але не може давати доручення органам влади та стежити за їх виконанням, заявив Гетманцев. Тому було запропоновано створити агентство – виконавчий орган.
  • «Це буде такий собі виконавчий орган у структурі органів, що має наскрізну функцію – відновлення країни… Уряд схиляється до того, що це буде держустанова за прикладом InvestUkraine», – сказав Гетманцев на зустрічі з Європейською Бізнес Асоціацією.
  • Агентство зможе координувати роботу міністерств, підтримувати контакт з іноземними партнерами, пропонувати зміни до плану та вирішувати багато інших питань, вважає депутат.
  • У відповідь на критику, що цю функцію могло б виконувати Міністерство економіки, та запитання, чи варто збільшувати кількість держорганів, Гетманцев заявив, що відновлення країни передбачає не лише економіку – до нього належать «культура, освіта, медицина, безпека».

Контекст

Український уряд 4 липня у швейцарському Лугано представив план відбудови України United 24, над яким Кабмін та Офіс президента працювали в межах Національної ради відновлення. План охоплює набір документів, які описують майже всі визначальні сфери та галузі української економіки. Орієнтовна вартість його втілення – $750 млрд до 2032 року.

Європейський інвестиційний банк на конференції з відновлення України запропонував створити новий інструмент – трастовий фонд ЄС – Україна Gateway (GTF). Ідеться про додатковий інструмент для відновлення критичної інфраструктури в Україні. «За допомогою трастового фонду ЄІБ сподівається надати допомогу в тих напрямах, де це найнеобхідніше», – сказала віцепрезидентка банку Тереза Червінська.

За останніми оцінками KSE Institute, прямі збитки від війни в Україні перевищили $108 млрд, мінімальні потреби у відновленні оцінюються у $185 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні