Категорія
Новини
Дата

Податківці почали перевіряти продавців на інтернет-майданчика OLX

Державна податкова служба України перевіряє підприємців, які продають товари на інтернет-платформі OLX. Про факт такої перевірки в Миколаївській області повідомила пресслужба відомства. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Застосування РРО/ПРРО є обов’язковим при проведенні розрахунків у готівковій формі та/або з використанням електронних платіжних засобів за продані товари, у тому числі через відомі Інтернет-платформи, йдеться у повідомленні.
  • Працівники управління податкового аудиту ГУ ДПС у Миколаївській області виявили підприємця з Миколаєва, який продавав мопеди іноземного виробництва на OLX без застосування РРО/ПРРО та належного ведення обліку товарних запасів на загальну суму понад 250 000 грн.
  • Крім того, що це порушення закону, видача чеків РРО/ПРРО дає змогу покупцям товарів захистити свої права як споживачів.

Контекст

На початку російського вторгнення Верховна Рада заборонила штрафувати підприємців за невикористання ПРРО/РРО. У червні 2023-го нардепи ухвалили законопроєкт №8401, який повертає штрафи за роботу без видачі фіскального чека з 1 жовтня. Ухвалення цього закону – одне з зобовʼязань, взятих Україною в рамках меморандуму з МВФ.

РРО обовʼязкове для підприємців, які ведуть розрахункові операції в готівковій чи безготівковій формі під час продажу товарів чи послуг. Починаючи з 1 січня 2022 року РРО/ПРРО став обовʼязковим для ФОП 2-ї, 3-ї та 4-ї групи та тих, хто працює на загальній системі оподаткування. 

Виняток – ФОПи на 2-й, 3-й, 4-й групі, які торгують у селах за умови, якщо річний обсяг доходу на один пункт продажу не перевищує 1,1 млн на рік (167 мінімальних зарплат). ФОП на 1-й групі також не потрібно встановлювати РРО.

Якщо ж покупець сплачує за товар через банківський переказ на розрахунковий рахунок (тобто без еквайрингу), через касу банку або термінал, потреби в касовому апараті також немає.

Кількість щоденно працюючих РРО збільшилась на 150 000, загалом зареєстровано 525 000 ПРРО/РРО. Кількість виданих чеків на день у листопаді зросла на 20%, сказав в інтервʼю Forbes голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Він зазначив, що зараз податкова проводить перевірки великих оптових баз, торговельних платформ, де реалізуються імпортні товари, дорогих бутиків тощо.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні