Категорія
Новини
Дата

Пʼять пріоритетів податкової реформи. Гетманцев розповів, що має змінитися за сім років

У найближчі сім років Україна уніфікує податкове законодавство з європейським, наразі йде робота над національною стратегією доходів. Голова фінансового комітету Верховної Ради в інтервʼю Forbes розповів про те, якою влада бачить податкову систему до 2030 року і назвав пʼять пріоритетів.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Уніфікація податкового законодавства з законодавством ЄС. «Це стосується податку на прибуток,112-ої директиви, директив щодо правил протидії ухиленню від оподаткування ATAD-1 та ATAD-2», – зазначив Гетманцев. 
  • Спрощена система оподаткування. Гетманцев вважає доцільним взяти один із успішних прикладів систем, які діють в ЄС, і запровадити його в Україні. 
  • «Наша спрощена система, будьмо відверті, перетворилася в систему з ухиляння від оподаткування. Вигодонабувачем цієї системи повинен бути саме малий бізнес, а не великі компанії, що мімікрують під малі. Ми розглядаємо систему Польщі», – зазначив він. 
  • Оподаткування доходів. Гетманцев озвучив ідею обʼєднання ЄСВ, військового збору та ПДФО в єдиний податок і зі зменшенням ставки. 
  • «Мені здається, якраз у цьому випадку ми можемо розраховувати на детінізацію заробітних плат і компенсувати за рахунок цього втрати бюджету. Йдеться про 200 млрд грн. Це менше, ніж у «10-10-10», де йдеться про 774 млрд, але все одно багато», – пояснив він.
  • Екологічний податок. За словами Гетманцева, його треба реформувати та відійти від оподаткування місцевих викидів, сконцентруватися на оподаткуванні CO2.
  • Місцеві податки. Їх, за словами нардепа, потрібно привести у відповідність до реальних економічних критеріїв, а не до певних формальних, які є сьогодні. І зробити з них дійсно потужне джерело для фінансування місцевих бюджетів, зазначив він.
  • «Це блок змісту. Блок форми – це диджиталізація. Це те, що ми вже робимо. Електронна акційна марка, електронний аудит, розвиток електронного кабінету платника, система автоматизованого управління ризиками та багато чого іншого. Зараз чи не щотижня в податковій з’являються нові електронні сервіси», – додав Гетманцев.

Контекст

Як заявляв в інтервʼю Forbes прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Україна веде перемовини з МВФ, щоб після війни почати спільну роботу над майбутньою податковою реформою. За його словами, реформа стане частиною поліпшення інвестиційного й бізнес-клімату, а її концепція буде вписана в план повоєнного відновлення України. 

Масштабну податкову реформу в серпні минулого року презентував заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма. Вона передбачала податок у розмірі 10% на прибуток, ПДФО та ПДВ, а також скасування ЄСВ і встановлення воєнного збору на рівні 3%. Як компенсатори автори розглядають підвищення низки податків, більш жорстку відповідальність бізнесу за ухилення від оподаткування та реформу податкової служби.

Проте проект реформи не знайшов значної підтримки у влади. Проти ідеї висловилися міністр фінансів Сергій Марченко та голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев, не вистачило також аргументів, щоб переконати президента Володимира Зеленського, який описував цю ідею як «сиру».

У грудні 2022-го в Офісі президента повернулися до концепції податкової реформи «10-10-10». Її реалізація буде частиною перемовин України з МВФ, розповіли троє співрозмовників Forbes в ОП та фракції «Слуга народу». 

В інтервʼю Forbes голова фінансового комітету Данило Гетманцев заявляв, що впровадження податкової реформи «10-10-10» матиме негативний вплив на економіку, компенсатори, на які розраховують її автори, не можуть покрити втрати бюджету.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні