Категорія
Новини
Дата

Половина резидентів «Дія.City» обрали режим податку на виведений капітал

Половина резидентів «Дія.City» перейшли на режим податку на виведений капітал (ПнВК), повідомив віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • ПнВК для IT це дуже важливий та ефективний інструмент, особливо для продуктових компаній, наголосив Федоров.
  • «Завдяки податку на виведений капітал вони реінвестують у розвиток та масштабуються, створюють найкращі умови для співробітників, запускають внутрішні стартапи. Одна з компаній, яка виробляє продукти для оборонної промисловості країни, збудувала цілу R&D-лабораторію», – зазначив віцепремʼєр.
  • За словами Федорова, підтримка defense-tech компаній у «Дія.City» – особливий пріоритет. 
  • «Робимо все, щоб такі компанії працювали в найкращих податкових умовах, бронювали співробітників і масштабували виробництво дронів, роботів та інших технологій, що допомагають винищувати росіян», – наголосив віцепремʼєр.

Контекст

Спеціальний податковий режим для айтівців запущений за кілька тижнів до великої війни, у лютому 2022-го. За даними Мінцифри, наразі у «Дія.City» зареєстровано 665 компаній, у яких працює 55 000 фахівців. Близько 50 компаній розвивають defense-tech напрямок. 

У липні цього року розробники безпілотників і компанії, які навчають операторів дронів, отримали змогу стати резидентами «Дія.City»: уряд додав проєктування та обслуговування БПЛА до переліку кваліфікованих видів діяльності вказаного податкового режиму.

Чинне законодавство дозволяє резидентам обирати між сплатою податку на прибуток (18%) та податком на виведений капітал (9%).

Оподаткуванню ПнВК підлягають операції, пов’язані з виведенням коштів з обороту компанії. Це можуть бути виплати дивідендів засновникам компанії або ж виплата страхових платежів, фінансової допомоги, роялті тощо.

Податком на прибуток оподатковується операційний прибуток, отриманий після вирахунку всіх витрат на зарплату, адміністративні, виробничі операції, операції зі збуту продукції тощо.

У першому кварталі 2023 року від резидентів «Дія.City» до держбюджету надійшли 80,5 млн грн, повідомляв голова профільного комітету ВР Данило Гетманцев.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні