Посилення перевірок та нова система контролю. Україна та Польща обговорили розблокування кордону
Категорія
Новини
Дата

Посилення перевірок та нова система контролю. Україна та Польща обговорили розблокування кордону

Віцепремʼєр, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков провів розмову із міністром інфраструктури Польщі Даріушом Клімчаком щодо розблокування кордону, повідомляє Мінвідновлення. Кубраков зазначив, що всі домовленості Україною було виконано.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Ключовою темою перемовин стало підписання угоди між міністерством інфраструктури Польщі та польськими протестувальниками для розблокування кордону, а саме трьох пунктів пропуску: «Дорогуськ – Ягодин», «Гребенне – Рава-Руська» та «Корчова – Краківець».
  • Кубраков нагадав, що ще раніше з Польщею було погоджено перелік заходів для розблокування кордону. «Зі свого боку ми виконали фактично все, що обіцяли», – сказав Кубраков.
  • Серед домовленостей міністерства Польщі з протестувальниками, зокрема, пошук компенсації перевізникам, які втратили східні ринки через вторгнення РФ до України. Також ідеться про посилення перевірок для запобігання каботажним перевезенням та створення системи контролю за транспортними послугами українських компаній.

Домовленості з протестувальниками серед іншого включають заходи, які раніше погодили на рівні міністерств обох країн:

Також Кубраков нагадав, що раніше міністерства погодили запуск спільної робочої групи для аналізу ситуації на ринку двосторонніх перевезень та забезпечення ефективного митного та прикордонного контролю. Перше засідання провели 8 січня, результатом робочої групи має стати спільний план дій на рівні міністерств для збалансування ринку двосторонніх перевезень та зменшення черг на кордонах.

Контекст

З 6 листопада перевізники Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краківець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

Основна вимога перевізників – скасування так званого транспортного безвізу для українських міжнародних перевізників. 27 грудня польський премʼєр Дональд Туск заявив, що Польща близька до того, щоб припинити блокаду українського кордону. 

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків внаслідок блокування кордону.

16 січня польські перевізники, які заблокували пункти пропуску на кордоні Україною, досягли угоди з урядом та домовилися зупинити свій протест у трьох населених пунктах – Корчова, Гребенне, Дорогуськ. Згідно з угодою, блокаду припинять до 1 березня. За цей час польський уряд зобов’язується розвʼязати проблеми перевізників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні