Категорія
Новини
Дата

Польща вимагатиме від Єврокомісії скасувати транспортний безвіз для України

Польський уряд вимагатиме повернення системи дозволів для українських перевізників, які прямують до Польщі. Про це заявив премʼєр-міністр Матеуш Моравецький, пише Polskie Radio. За його словами, таку обіцянку він дав польським перевізникам, які протестують на кордоні з Україною.

Інвестувати? Почекати? Продавати? Війна змінює все, крім обов’язку лідера приймати виважені рішення. Вже 30 травня 40+ спікерів поділяться досвідом на Першій щорічній конференції про фінанси, інвестиції та економічне зростання. Купуйте квиток за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Моравецького, система дозволів, що діяла до квітня 2022 року, регулювала транспортний ринок «еквівалентно та справедливо».
  • «Ми будемо дуже рішуче і однозначно вимагати відновлення системи дозволів на перевезення українських вантажівок і українських водіїв, які проїжджають і приїжджають до Польщі», – сказав він.

Контекст

Обмежена кількість дозволів на міжнародні перевезення була достатньо критичною проблемою для українських перевізників впродовж останніх років. З моменту підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС у 2016 році товарообіг з країнами ЄС зріс майже удвічі, а кількість вантажоперевезень автотранспортом – на 42%. Водночас кількість дозволів на міжнародні перевезення до окремих країн ЄС скорочувалася. Щорічно це призводило до великих втрат перевізників та економіки загалом.

В умовах війни та блокування портів обсяг експорту автотранспортом і, як наслідок, потреба у дозволах на міжнародні перевезення за деякими напрямами зросли у декілька разів.

У перший місяць повномасштабного вторгнення Україна домовилася про тимчасове скасування дозволів на вантажні автоперевезення з 12 країнами ЄС (Австрією, Угорщиною, Італією, Латвією, Естонією, Болгарією, Німеччиною, Данією, Литвою, Румунією, Грецією та Словаччиною).

Угода про транспортний безвіз була підписана 29 червня 2022 року. Вона дала змогу уникнути гальмування експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску. У березні цього року дія угоди про лібералізацію вантажних автоперевезень між Україною та Європейським Союзом була продовжена до 30 червня 2024 року.

З 6 листопада перевізники з Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин». У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків внаслідок блокування кордону.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні