Дональд Туск /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Цинічно розіграли українську карту». Туск звинуватив уряд Моравецького в бездіяльності в ситуації з блокадою кордону

Дональд Туск Фото Getty Images

Лідер польської платформи «Громадянська коаліція» Дональд Туск звинуватив уряд Матеуша Моравецького в бездіяльності в ситуації з блокадою пунктів пропуску на кордоні з Україною, пише видання PAP.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • 28 листопада Туска запитали про ситуацію, яка виникла на кордоні. На зауваження журналістів про те, що його уряду доведеться зіткнутися з цією проблемою через два тижні, він відповів, що розвʼязуватиме цю проблему «не через два тижні».
  • Туск наголосив, що вже сьогодні (в понеділок) зустрінеться з експертами та тими політиками, які будуть займатися цими питаннями.
  • За його словами, таку бездіяльність не можна вибачити, тому що таким чином «ми ставимо під загрозу польсько-українські відносини та не дбаємо про польські інтереси».
  • З Україною треба жити у дружбі, підтримці, але водночас не нехтувати польськими інтересами, наголосив Туск.

Ключова цитата

«Цей уряд ставить нас усіх у дуже складну ситуацію. Партія «Право і Справедливість», Моравецький і Качинський фатально, дуже по-дилетантськи, непрофесійно і до того ж цинічно розіграли українську карту», – заявив Дональд Туск.

Контекст

27 листопада президент Анджей Дуда призначив Матеуша Моравецького на посаду премʼєр-міністра і прийняв присягу нового складу Ради міністрів після парламентських виборів, які відбулися в Польщі в жовтні. 

Якщо уряд Моравецького протягом двох тижнів не отримає вотум довіри в Сеймі, то наступне право формувати новий уряд належатиме Дональду Туску. Його коаліція має більшість у Сеймі.

Напередодні видання Politico назвало колишнього прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска переможцем у номінації «Найвпливовіша людина Європи».

Напередодні уряд Польщі вперше відреагував на блокаду кордону, зокрема, міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик надіслав листа віцепрем’єрові Олександру Кубракову, в якому закликав Україну виконати вимоги польських протестувальників.

28 листопада українські водії, які застрягли в Польщі через блокаду кордону місцевими перевізниками, влаштували у відповідь акцію протесту в Перемишлі, а також у прикордонному селі Медика, повідомило видання Rmf24.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні