Категорія
Новини
Дата

На кордоні зі Словаччиною та Угорщиною в чергах стоять більше тисячі вантажівок – ДПСУ

1 хв читання

На шляху до пункту пропуску «Ужгород – Вишнє Німецьке», що на кордоні зі Словаччиною, на ранок 4 грудня в чергах стояли майже 650 вантажівок, у напрямку ПП «Тиса» на кордоні з Угорщиною – близько 750. Про це на брифінгу повідомив речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко, пише «Інтерфакс-Україна».

Ключові факти

  • Наприкінці минулого тижня Союз перевізників Словаччини розпочав акцію з блокування руху для вантажівок. За словами Демченка, учасники акції повідомляли про намір пропускати по чотири вантажівки на годину в напрямку України, а рух вантажівок з України не блокуватиметься, а також рух гуманітарних та інших важливих вантажів.
  • «Ми зараз фіксуємо зменшення, не критично, але зменшення вантажних транспортних засобів, які прибувають до ПП «Ужгород», прямуючи зі Словаччини», – повідомив речник ДПСУ.
  • Також, за його словами, фіксується збільшення кількості вантажівок, які намагаються перетнути кордон з Угорщини в Україну. Це повʼязано з тим, що інші напрямки зараз заблоковані або рух через них ускладнений, пояснив Демченко. На ранок 4 грудня навпроти ПП «Тиса» у бік України в чергах перебувало десь 750 вантажівок.
  • Водночас Демченко повідомив, що у чергах на вʼїзд в Україну на українсько-польському кордоні станом на 4 грудня перебувало приблизно 2500 вантажівок.

Контекст

21 листопада перевізники зі Словаччини заблокували рух вантажівок у напрямку одного з пунктів пропуску на кордоні з Україною. Проте вранці 22 листопада рух було відновлено. 1 грудня представники Спілки перевізників Словаччини розпочали блокування руху вантажівок через пункт пропуску «Вишнє Німецьке», який суміжний з українським пунктом пропуску «Ужгород».

Перевізники з Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною з 6 листопада, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

28 листопада уряд Польщі вперше відреагував на блокаду кордону, зокрема, міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик надіслав листа віцепрем’єрові Олександру Кубракову, в якому закликав Україну виконати вимоги польських протестувальників.

1 грудня заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач та держсекретар Міністерства інфраструктури Польщі Рафал Вебер погодили заходи для розблокування кордону, серед яких – відкриття ПП «Угринів – Долгобичув» для проїзду порожніх вантажівок. За даними ДПСУ, за годину через ПП проходить близько 50 вантажівок.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні