Категорія
Новини
Дата

Польська EuroPol Gaz почала арбітраж проти «Газпрому», вимагає $1,5 млрд за припинення транзиту

1 хв читання

Компанія EuroPol Gaz – власник польської ділянки газопроводу «Ямал – Європа» – подала до арбітражу при Торговій палаті Стокгольма на суму близько $1,5 млрд, пише TVP Info.

Ключові факти

  • За словами віцепремʼєра, міністра державного майна Польщі Яцека Сасіна, вартість позову понад 6 млрд злотих (майже $1,5 млрд). 
  • У тому числі претензії стосуються 5,357 млрд злотих втраченої вигоди на період до 2045 року через припинення транспортування російського газу газопроводом, а також заборгованості за транспортування у розмірі 848 млн злотих.
  • «EuRoPol Gaz, тобто компанія, яка відповідає за транспортування газу, звернулася до арбітражу з позовом до «Газпрому» про відшкодування приблизно 850 млн злотих дебіторської заборгованості, прострочених платежів за транспортування газу», – сказав Сасін.
  • За словами Сасіна, тодішній віцепремʼєр Вальдемар Павляк «подарував гроші росіянам у 2010 році, він не претендував на ці гроші», але за умови, що росіяни постачатимуть газ до 2045 року.
  • Як пояснив віцепремʼєр, газ, який мав пройти через Польщу, наразі не транспортується, тож Польща має право вимагати повернення.

Контекст

Раніше німецька компанія Uniper, яка була найбільшим покупцем російського газу, повідомила, що через суд вимагатиме від «Газпрому» компенсації на мільярди євро за недопоставлені обсяги газу. «Uniper ініціювала арбітражний розгляд», – сказали у компанії. Вартість заміни російського газу в Uniper оцінили у близько €11,6 млрд.

8 лютого чеська компанія ČEZ офіційно ініціювала арбітражний розгляд щодо ТОВ «Газпром експорт», йдеться у повідомленні компанії. ČEZ вимагає компенсації 1 млрд чеських крон через недопостачання газу.

У травні італійська компанія Eni SpA розпочала арбітражний розгляд після того, як російський «Газпром» припинив постачання газу до Італії, пише Bloomberg. Скорочення постачання російського газу почалося в середині 2022 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні