Категорія
Новини
Дата

У ЄС не дійшли згоди щодо заборони трубопровідного газу з РФ. Пропозицію не включатимуть у новий санкційний пакет

ЄС навряд чи внесе поправки до свого 11-го пакету санкцій проти Росії, щоб назавжди закрити газопроводи, які не працюють після вторгнення в Україну, навіть незважаючи на те, що це обговорюватиметься на саміті G7, пише Politico із посиланням на дипломатів. Україна активно наполягає на санкціях, що поширюються на газопроводи.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з попередніми висновками, саміт G7, що зібрався в Японії, обмірковує заходи, які заборонять таким країнам, як Німеччина та Польща, відновлювати імпорт природного газу з Росії. Але з цим мають погодитися члени «Великої сімки», такі як Німеччина та Італія, які ще мають трубопроводи, що ведуть до Росії, навіть якщо газ, що проходить через них, впав майже до нуля.
  • «З того, що я чув, дуже малоймовірно, що це пройде, – сказав дипломат. – Занадто великий опір з боку країн, що залежать від газу, що залишився. 11-й пакет санкцій майже готовий, і введення цього величезного заходу зараз не спрацює».
  • Офіційні особи ЄС та аналітики кажуть, що наразі немає єдності щодо підтримки цієї ідеї.
  • «Заборона імпорту російського газу трубопроводами може стати гарним символічним кроком, – заявив міністр енергетики України Герман Галущенко. – Це може позбавити Росію зручного способу шантажувати ЄС та розбещувати європейських політиків».

Контекст

Раніше видання Financial Times писало, що «Велика сімка» та ЄС заборонять імпорт російського газу маршрутами, де Москва скоротила постачання. Рішення, яке мають ухвалити лідери G7 на саміті в Хіросімі, запобігатиме відновленню експорту російського трубопровідного газу маршрутами до таких країн, як Польща та Німеччина, де Москва припинила постачання минулого року і спровокувала енергетичну кризу. 

До повномасштабного вторгнення в Україну Росія постачала понад 40% газу, імпортованого ЄС. За даними аналітичного центру Брейгеля, зараз цей показник впав до менше ніж 8%.

На двох найбільших довоєнних маршрутах, підводному газопроводі «Північний потік» до Німеччини та газопроводі «Ямал», що проходить через Польщу, потоки впали до нуля. Транзит трубопроводами, що проходять через Україну, становить близько чверті довоєнного рівня, і тільки трубопровід «Турецький потік» через Чорне море працює на рівні, аналогічному тому, що був до вторгнення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні