Польські протестувальники блокують п’ять пунктів пропуску на кордоні. У черзі – понад 3000 вантажівок /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Польські протестувальники блокують п’ять пунктів пропуску на кордоні. У черзі – понад 3000 вантажівок

Getty Images

Станом на ранок пʼятниці, 16 лютого, польські протестувальники заблокували пʼять пунктів пропуску на кордоні з Україною, у чергах до них стоять 1400 вантажівок, повідомив в ефірі телемарафону речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко, пише «Укрінформ». Також є черги біля інших ПП.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Йдеться про напрямки пунктів пропуску «Ягодин», «Рава-Руська», «Шегині», «Устилуг», «Угринів». У чергах по той бік кордону сукупно на всіх цих напрямках стоять 1400 вантажівок. «Найбільше – навпроти пунктів пропуску «Ягодин» та «Рава-Руська». Найменша кількість вантажівок навпроти пунктів «Устилуг» та «Угринів», – сказав Демченко.
  • За його словами, водії й перевізники намагаються перетнути кордон у тих пунктах, де це можливо. «Один – це пункт пропуску «Краківець», і станом на ранок сьогодні там також є черги. Це 1750 вантажівок, тобто найбільша черга на всіх напрямках на кордоні з Польщею», – повідомив він.
  • Речник ДПСУ зазначив, що черги збільшуються, а кількість перетину кордону залишається малою. 
  • Демченко додав, що через акції протесту польських фермерів на кордоні з Україною є проблеми з доставкою гуманітарної допомоги.
  • «При тій кількості перетинів кордону, яку ми маємо на цей момент щодо руху вантажних транспортних засобів, у мене є сумніви, що учасники цієї блокади пропускають необхідну кількість гуманітарної допомоги, яка йде в Україну по всіх напрямках», – сказав Демченко.
  • На уточнююче запитання, чи застрягла на кордоні гуманітарна допомога, Демченко відповів: «Скоріш за все, так».

Контекст

9 лютого фермери заблокували під’їзний шлях поблизу пункту пропуску «Шегині» на польсько-українському кордоні, а також блокували пункти пропуску «Ягодин» і «Рава-Руська».

12 лютого розпочалися акції протесту польських фермерів неподалік від пункту пропуску «Зосін – Устилуг» та біля ПП «Долгобичув – Угринів».

Єврокомісар із торгівлі Валдіс Домбровскіс закликав зняти односторонні обмеження на імпорт українського зерна, які запровадили Польща, Угорщина та Словаччина. За його словами, ЄС уже розробив механізми, які допоможуть захистити фермерів.

Польські фермери наразі блокують пʼять пунктів пропуску й погрожують 20 лютого заблокувати усі переходи на польсько-українському кордоні. 

Чого хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні