Категорія
Новини
Дата

Поляки звинуватили МХП у руйнуванні ринку курятини. Керівництво компанії це спростовує

Поляки звинувачують український агрохолдинг МХП Юрія Косюка у перенасиченні їхнього ринку українською курятиною, пише Financial Times. Виконавчий директор МХП Джон Річ це заперечив: українська компанія не має відношення до проблем польських виробників. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Польща найбільший виробник курятини в ЄС і зараз ця галузь руйнується, через безмитний імпорт курятини з України, наголосив в коментарі FT депутат польського Сейму Януш Ковальський, який був державним секретарем з питань сільського господарства в попередньому уряді. 
  • На цьому багатіє одна компанія – МХП, впевнений Ковальський. «Безмитний імпорт курятини з України та інших сільськогосподарських продуктів повинен бути негайно припинений», – заявив він.
  • Виконавчий директор МХП Джон Річ це заперечив. За його словами, експорт курятини їхнього виробництва не має значного впливу, оскільки його компанія фактично замістила частку ринку в інших експортерів – Бразилії та Великій Британії, а не польських фермерів. 
  • Річ співчуває незадоволеним польським фермерам, але через інші серйозні проблеми, з якими вони стикаються, такі як скорочення субсидій на паливо та кліматичні норми. «Якби я був фермером, я б теж вийшов на демонстрацію», — сказав Річ. Але обмеження українського експорту «не має сенсу», сказав він.
  • За його словами, якщо ЄС відновить обмеження на імпорт української курятини, то МХП переорієнтує експорт на ринки Саудівської Аравії і інші, де попит зростає.
  • Починаючи з 2022 року, ЄБРР надав $890 млн кредитів українським виробникам яєць, мʼяса птиці та цукру, повідомили FT в пресслужбі банку. Пʼяту частину цих коштів отримав МХП, чим стурбовані польські фермери, пише видання. 

Контекст

Польські фермери продовжують блокувати пункти пропуску на українсько-польському кордоні в знак протесту проти ввезення української агропродукції. Вранці 19 лютого найкритичніша ситуація була на ПП «Ягодин – Дорогуськ», де взагалі припинився рух вантажного транспорту – не пропускались гуманітарні, швидкопсувні вантажі та паливо.

Українська влада обговорює запровадження обмежувальних заходів на торгівлю із Польщею у відповідь на блокаду кордону з боку польських фермерів та марні спроби уряду Польщі розв’язати проблему. Про це повідомили Forbes два топчиновники в уряді. Поки немає конкретики як саме може відповісти Україна. Може йтися про обмеження або повну заборону ввезення в Україну польських молочних продуктів і фруктів, уточнює співрозмовник Forbes в українському уряді.

МХП – провідний виробник курятини в Україні. Холдинг контролює всі етапи виробництва курятини: від вирощування зернових та олійних культур, виробництва комбікормів до виробництва інкубаційних яєць і вирощування поголівʼя, переробки, збуту, дистрибуції та продажу мʼяса птиці.

МХП посідав восьме місце рейтингу «100 найбільших приватних компаній України» за 2021 рік, який склав Forbes. Власник – Юрій Косюк, загальна кількість працівників – 30 000. Торгові марки МХП – «Наша Ряба», «Легко», «Бащинський».

Чистий прибуток агрохолдингу МХП за девʼять місяців 2023 року досяг $122 млн порівняно зі збитком у $269 млн за аналогічний період минулого року, виторг зріс на 22% і становить $2,3 млрд проти $1,9 млрд у 2022-му.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні