Категорія
Новини
Дата

Блокада кордону й антиукраїнські гасла. МЗС України закликало польську владу вжити заходів

Міністерство закордонних справ України закликало владу Польщі забезпечити розблокування кордону та вжити заходів для припинення антиукраїнської риторики польських протестувальників. Про це йдеться у заяві речника МЗС Олега Ніколаєнка.

Ключові факти

  • МЗС України заявило, що дії польських протестувальників та окремих радикальних польських політиків «підважують українську економіку та стійкість до відбиття агресії Росії».
  • «Кордон Польщі та України – це і кордон ЄС. Він не має бути заручником будь-яких політичних інтересів», – заявило МЗС.
  • Міністерство також вважає неприйнятним агресивне ставлення зі сторони протестувальників до українців та українських вантажів, які перетинають польсько-український кордон. 
  • «Антиукраїнські гасла, які лунають на кордоні, підтверджують політично вмотивований характер акції. Її мета — провокування подальшого загострення двосторонніх відносин.
  • Натомість протестувальники жодним чином не згадують загрози, пов’язані із імпортом зерна та інших видів сільськогосподарської продукції з Росії та інших країн», – наголошується в заяві.

Контекст

Польські фермери заявляли, що 20 лютого заблокують усі переходи на польсько-українському кордоні. 

Зараз заблокованими для вільного руху вантажівок залишаються «Ягодин – Дорогуськ», «Угринів – Долгобичув», «Устилуг – Зосин», «Шегині – Медика», «Рава-Руська – Гребенне» та «Краківець – Корчова». На території Польщі в черзі перебувають 3000 вантажівок. Крім вантажного автотранспорту фіксуються випадки блокування гуманітарних вантажів та пасажирського транспорту.

Чого хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

Водночас українська влада обговорює запровадження обмежувальних заходів на торгівлю із Польщею у відповідь на блокаду кордону з боку польських фермерів та марні спроби уряду Польщі розв’язати проблему. Про це повідомили Forbes два топчиновники в уряді.

Як саме може відповісти Україна, конкретики поки немає. Може йтися про обмеження або повну заборону ввезення в Україну польських молочних продуктів і фруктів, уточнює співрозмовник Forbes в українському уряді.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні