Категорія
Новини
Дата

Блокада кордону й антиукраїнські гасла. МЗС України закликало польську владу вжити заходів

1 хв читання

Міністерство закордонних справ України закликало владу Польщі забезпечити розблокування кордону та вжити заходів для припинення антиукраїнської риторики польських протестувальників. Про це йдеться у заяві речника МЗС Олега Ніколаєнка.

Ключові факти

  • МЗС України заявило, що дії польських протестувальників та окремих радикальних польських політиків «підважують українську економіку та стійкість до відбиття агресії Росії».
  • «Кордон Польщі та України – це і кордон ЄС. Він не має бути заручником будь-яких політичних інтересів», – заявило МЗС.
  • Міністерство також вважає неприйнятним агресивне ставлення зі сторони протестувальників до українців та українських вантажів, які перетинають польсько-український кордон. 
  • «Антиукраїнські гасла, які лунають на кордоні, підтверджують політично вмотивований характер акції. Її мета — провокування подальшого загострення двосторонніх відносин.
  • Натомість протестувальники жодним чином не згадують загрози, пов’язані із імпортом зерна та інших видів сільськогосподарської продукції з Росії та інших країн», – наголошується в заяві.

Контекст

Польські фермери заявляли, що 20 лютого заблокують усі переходи на польсько-українському кордоні. 

Зараз заблокованими для вільного руху вантажівок залишаються «Ягодин – Дорогуськ», «Угринів – Долгобичув», «Устилуг – Зосин», «Шегині – Медика», «Рава-Руська – Гребенне» та «Краківець – Корчова». На території Польщі в черзі перебувають 3000 вантажівок. Крім вантажного автотранспорту фіксуються випадки блокування гуманітарних вантажів та пасажирського транспорту.

Чого хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

Водночас українська влада обговорює запровадження обмежувальних заходів на торгівлю із Польщею у відповідь на блокаду кордону з боку польських фермерів та марні спроби уряду Польщі розв’язати проблему. Про це повідомили Forbes два топчиновники в уряді.

Як саме може відповісти Україна, конкретики поки немає. Може йтися про обмеження або повну заборону ввезення в Україну польських молочних продуктів і фруктів, уточнює співрозмовник Forbes в українському уряді.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні