Категорія
Новини
Дата

Рада ЄС схвалила продовження безмитної торгівлі з Україною на рік

Рада Європейського Союзу затвердила регламент, який продовжує припинення дії всіх мит, квот і заходів торговельного захисту щодо українського експорту до ЄС ще на рік, до червня 2024 року, йдеться в офіційному повідомленні.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зазначається, що відновлюючи безмитний режим, «ЄС продовжує демонструвати непохитну політичну та економічну підтримку України».
  • Ці заходи мають допомогти Україні зберегти стабільність торговельних відносин із ЄС та економіку у дуже складних умовах.
  • «Оновлені автономні торговельні заходи однозначно підтримають Україну і водночас нададуть ЄС спосіб захистити, за потреби, внутрішній ринок від значного збільшення імпорту деяких сільськогосподарських продуктів», – сказав міністр Швеції з міжнародного співробітництва з метою розвитку та зовнішньої торгівлі Йохан Форссел.
  • Тепер, коли регламент ухвалено, він буде підписаний представниками Ради ЄС та Європарламенту й опублікований в офіційному журналі до набрання чинності 6 червня.

Контекст

У травні 2022 року Рада ЄС затвердила рішення про скасування на рік мита і квот на українські товари. Рішення зупиняє усі тарифи згідно з розділом IV Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, які ще не були лібералізовані. Це стосувалося, зокрема, промислової продукції, оподаткування якої підлягало поступовому скасуванню до кінця 2022 року, фруктів і овочів, що підлягають системі вхідних цін, а також сільськогосподарської продукції, що підлягає тарифним квотам. 

Також скасовуються антидемпінгові мита та застосування загальних правил щодо імпорту з України.

Наприкінці лютого Єврокомісія запропонувала продовжити призупинення імпортних обовʼязків, квот і заходів із захисту торгівлі щодо українського експорту.

27 квітня Комітет з міжнародної торгівлі Європарламенту погодив подальше призупинення імпортних мит ЄС на український експорт терміном на один рік для підтримки економіки України. 28 квітня цю пропозицію погодили постійні представники країн ЄС.

9 травня Європейський парламент проголосував за продовження скасування ввізного мита на український експорт ще на рік, повідомив журналіст «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк у Twitter. Рішення стосується одностороннього призупинення як імпортних мит, так і антидемпінгових мит, запроваджених ЄС щодо української продукції, йдеться у повідомленні на сайті Європарламенту. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні