Категорія
Новини
Дата

Понад 1 трлн грн буде направлено на сектор безпеки й оборони у 2023 році – Зеленський

Президент Володимир Зеленський повідомив, що у державному бюджеті на наступний рік понад трильйон гривень буде передбачено на сектор безпеки й оборони, пише ЕП із посиланням на відеозвернення голови держави.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Зеленського, він уже провів нараду з головою уряду, міністром фінансів, профільним заступником керівника Офісу щодо проєкту бюджету на наступний рік, і «зрозуміло, що це буде бюджет країни, що воює».
  • «Перше. Понад трильйон гривень наступного року буде направлено на сектор безпеки й оборони. Це буде пріоритетом номер один», – заявив він.
  • Другим важливим аспектом будуть соціальні зобов’язання, які мають забезпечуватися в повному обсязі.
  • Зеленський підкреслив, що треба також максимально скоротити всі некритичні видатки держави, тож, «уряд має представити програму скорочення видатків на державні підприємства, на апарат, на інституції, які не відповідають потребам цього особливого часу, очікую від урядовців пропозицій».
  • Четвертим пунктом президент назвав активізацію економічних відносин, а пʼятим – спеціальний фонд відновлення, який наповнюватиметься зокрема за рахунок конфіскованих російських активів.

Контекст

Офіс президента розробив Fast Recovery – план оперативного відновлення соціальної інфраструктури України, повідомив у Facebook заступник голови ОП Кирило Тимошенко. Загальний бюджет Fast recovery становить майже $17,4 млрд.

Уряд 4 липня презентував Fast Recovery план на конференції в швейцарському Лугано.

Також український уряд представив план відбудови України United 24, над яким останні два місяці Кабмін та Офіс президента працювали у рамках Національної ради відновлення. План являє собою набір документів, які описуть майже всі ключові сфери та галузі української економіки. Орієнтовна вартість його втілення – $750 млрд до 2032 року.

Європейський інвестиційний банк на конференції з відновлення України запропонував створити новий інструмент – трастовий фонд ЄС – Україна Gateway (GTF). Ідеться про додатковий інструмент для відновлення критичної інфраструктури в Україні. «За допомогою трастового фонду ЄІБ сподівається надати допомогу в тих напрямах, де це найнеобхідніше», – сказала віцепрезидентка банку Тереза Червінська.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні